Díj

Szoboszlai György

gépészmérnök, gazdasági szakmérnök, a Magyar Suzuki Zrt. igazgatója

A díjat a legkorszerűbb járműgyártási technológiák innovatív honosítása, a minőségirányítás komplex szemléletmódjának konstruktív installálása, az új modellek sorozatgyártásának hazai beindítása, az SX4 terepjáró sorozatgyártásának a Suzuki konszernen belül elsőként Magyarországon való előkészítése, az új gyártástechnológiai feltételrendszer kidolgozásához és az esztergomi gyártókapacitás megnöveléséhez való hozzájárulás és az új modell gyártásának beindítása, ezzel együtt a térségben a foglalkoztatottság fenntartása és növelése terén elért eredményeiért kapta.

1946-ban született Debrecenben. Gépészmérnöki oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte 1969-ben, ugyanitt fejezte be gazdaságmérnöki tanulmányait 1976-ban. Járműgépészeti ismeretein túl vezetői, szervezői, gyártási módszertani tanulmányok alapozták meg szerteágazó tevékenységét a Magyar Suzuki Zrt.-nél, amelyhez 1991-ben, annak alapításától csatlakozott A japán gyártási módszerek tanulmányozása és azok adaptálása a magyar viszonyokhoz és feltételekhez meghatározó tényezőnek bizonyult a vállalat sikeres fejlődésében. A technológia, fejlesztés, gyártásirányítás, logisztika, környezetvédelem, minőségirányítás területein kívül intenzíven foglalkozott a gyártás humán oldali fejlesztésével is. Ismereteit a gyakorlatban adta át oktatások, belső tréningek keretében. Oktatási tematikák kidolgozásával is segítette a sajátos gyártási kultúra megteremtését és hatékony alkalmazását a magyarországi autógyártásban vezető szerepet játszó vállalatnál. 1998 óta a vállalat igazgatótanácsának tagja. Először termelési, majd minőségbiztosítási igazgatóként vett részt és vállalt vezető szerepet a 2000 évtől megindult igen intenzív gyártás- és gyártmányfejlesztési folyamatokban. E fejlődés mérföldköveként 2005-ben a Magyar Suzuki olyan modell gyártását indította el, amelyet elsőként, a japán anyavállalatnál történő gyártás bevezetését is megelőzve, a magyar gyárban fejlesztettek. E folyamat meghatározó területének irányításával döntően járult hozzá az új termék sikeres európai és hazai bevezetéséhez.

Tagja az Öko-Pack környezetvédelmi koordináló szervezet felügyelő bizottságának, szakértőként is aktívan részt vesz a Magyar Gépjárműipari Szövetség munkájában.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak