Díj

Pápics József

A Somogy megyei Bolhón született, 1956-ban. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki kara Híradástechnika szakát 1979-ben, a Rádióhírközlés szakmérnöki szakát 1983-ban végezte kitüntetéses oklevéllel.

A Távközlési Kutató Intézet (TKI) és a Magyar Posta révén 1984-1990 közt részt vett az Interszputnyik szervezet munkájában, a szovjet NIIR és a TKI együttműködésében a műholdas távközlés beszédátvitelét lehetővé tevő INTERCSAT csatornaképző berendezés kifejlesztésében és rendszerbe állításában. 1987-től osztályvezetői, 1990-től egy évig főosztályvezetői minőségben irányította a TKI űrtávközlési ágazata K+F - és rendszertechnikai fejlesztési tevékenységét. A kisméretű műholdas állomásokkal (VSAT) kialakítható adatátviteli hálózatok terén irányításával felhalmozott kollektív tudás és tapasztalat értékes hozzájárulással szolgált a műholdas adatátviteli szolgáltatások magyarországi elterjesztéséhez.

1991 és 2003 között a Magyar Távközlési Vállalat Rt. (Matáv) különböző szervezeti egységénél dolgozott vezető beosztásokban. Kiemelkedő eredményeket ért el a digitális űrtávközlési berendezések fejlesztésében és rendszerbe állításában; fontos szerepe volt a Matáv üzleti űrtávközlési szervezetének (SAT-NET Kft) létrehozásában és irányításában, megalapozója volt a Matáv üzleti űrtávközlési tevékenysége kialakításának, a VSAT alapú űrtávközlési szolgáltatások hazai megismertetésének és elterjesztésének. A műholdas szolgáltatás- és termékfejlesztés gyakorlatban megszerzett tapasztalatait később a Matáv marketing és temékmenedzsment szervezetének, és termékfejlesztési folyamatának kialakításában, a Matáv új üzleti kommunikációs szolgáltatásai bevezetésében, a volt monopolszolgáltató felhasználóbarát szervezetté való átalakításában hasznosította. Komplex távközlési és üzleti ismerete többek közt a Matáv üzleti akvizíciós tevékenységében, és a vállalat teljes liberalizációra való felkészülésének munkálataiban is hasznosult.

2004 első félévében az IHM főtanácsosaként dolgozott, 2004 második felétől a LANeX Tanácsadó Kft. Marketing igazgatója.

Publikációs tevékenységét tanulmányok, magyar és idegen nyelvű cikkek, hazai és nemzetközi konferenciákon tartott előadások, szakmai könyvek jelzik. A Híradástechnikai Tudományos Egyesület tagja, a Pollák-Virág Díj tulajdonosa. Kollégáival és egyedül számos újítás és szabadalom létrehozója.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak