Díj

Hetzmann Albert

villamosmérnök, feltaláló, a Paksi Atomerőmű Rt. üzemviteli igazgatója

A díjat az Atomerőmű reaktorvédelmi rendszerének továbbfejlesztésében, az új rendszervédelmi funkciók algoritmusainak és struktúrájának kifejlesztésében, a különleges biztonsági követelményeknek megfelelő szoftver-rendszer ellenőrzésében, a védelmi rendszer rekonstrukciójában és a digitális technika atomerőművi biztonságtechnikai applikációjában vállalt meghatározó innovatív és irányító munkásságáért kapta, mely hozzájárult az Erőmű nemzetközi szinten is kiemelkedő biztonságú kategoriába sorolásához.

A Fejér megyei Száron született 1948-ban. Mérnöki diplomáit a Lipcsei Műszaki Főiskolán és a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerezte. 1979-ben kapcsolódott be a Paksi Atomerőmű üzembe helyezési majd üzemeltetési munkáiba. Különböző beosztásokban a folyamatirányítási rendszerek, biztonsági automatikák magas szinvonalú rendelkezésre állását biztosító módszerek kidolgozásán és bevezetésén munkálkodott. Az irányítástechnika területén számos jelentős korszerüsítési feladat kezdeményezője, a megvalósítás irányítója.Több hazai és nemzetközi szaksajtóban megjelent publikáció szerzője ill. társszerzője. A reaktorblokkok műszaki, biztonsági szinvonala szempontjából meghatározó jelentőségű Reaktorvédelem Rekonstrukciós Projekt irányítója a megalapozó fázisban. A projekt az 1999. évi Innovációs Nagydíj pályázaton különdíjban részesült. A korábban üzembe helyezett atomerőművek között elsőként a világon 2002-ben sikeresen befejeződött a négy paksi reaktorblokkon a szoftver alapú biztonság rendszerek kiépítése és beüzemelése. Jelenleg is magas megbízhatósággal szolgálja a Paksi Atomerőmű biztonságos és gazdaságos üzemét. 2003 januártól 2004 márciusáig a PAE ZRt. Műszaki vezérigazgató helyettese.

2006-ban céget alapít mérnök-tanácsadói feladatok ellátására. 2008 óta egy új 500 MW teljesítményű lignit tüzelésű erőmű létesítése céljából az MVM ZRt és Mátrai Erőmű ZRt. által elindított projekt irányítását látja el, 2009 januárjától a Mátrai Villamos Művek Termelő ZRt Igazgatóságának elnöke.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak