Díj

Fodor István

villamosmérnök

A díjat a modern távközlési technológiák magyarországi meghonosításáért, az ERICSSON világhálózatán belül a magyar kutató-laboratórium és az ország egyik legnagyobb, a világ számtalan távközlési cége által használt számítástechnikai programokat előállító szoftver-fejlesztő szervezetének létrehozásáért nyerte el.

A Szabolcs-Szatmár megyei Mérken született 1943-ban. Okleveles villamosmérnök. A nyolcvanas években meghatározó szerepe volt a magyar híradástechnikai ipar export fővállalkozásainak megszervezésében és irányításában. 1986-1990 között több fővállalkozás irányítója Kuvaitban.

1990 végén megbízták az Ericsson magyarországi vállalatának elindításával, megszervezésével. A kilencvenes évek második felére, a több mint 700 főt foglalkoztató, világszínvonalú, fejlett technológiát művelő cég a magyar távközlési piac meghatározó szállítójává, a közép-kelet-európai térségben az Ericsson mérnöki szakértői központjává és világszínvonalú kutatási és fejlesztő részleg otthonává válik. Az elmúlt két évtizedben az Ericsson magyarországi vállalata építette ki a hazai infokommunikációs infrastruktúra több mint felét. 2010-ben a cég létszáma közel ezerötszáz fő, amely háromnegyede kutatással, fejlesztéssel foglalkozik. Magyarországon kutatásra, fejlesztésre és kapcsolódó innovációra jelenleg az egyik legtöbbet az Ericsson hazai vállalata költ. Fodor István a kezdettől 2002 májusáig az Ericsson magyarországi vállalatának vezetője, vezérigazgatója, 2007 végéig az Ericsson Magyarország elnöke volt.

2004-től 2007 végéig az Európai Unió Kutatási Tanácsadó Testületének (EURAB2) tagjaként, - független tanácsadóként - részt vett az EU tudománypolitikájának és az ehhez kapcsolódó különböző programok alakításában.

Infokommunikációs és iparpolitikai publikációk mellett, a hazai és nemzetközi konferenciák, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem rendszeres meghívott előadója.

  • 1998 és 2000 között az IEEE mérnöki világszervezet magyarországi szekciójának elnöke,
  • 2000 – 2006 között a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke,
  • 2003-2004-ben a Magyar EU Üzleti Tanács (HEBC) elnöke, alapító,
  • a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Tagságok:

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdasági Tanácsa,
  • Magyar Mérnökakadémia,
  • A MAB Tanácsadó Testülete,
  • A PPKE Információs Technológiai Karának tanácsadója
  • A Rajk és a Protestáns szakkollégiumok tanácsadó testületeinek tagja.

Gábor Dénes-díj (1996)

Az 1998-as „Év Menedzserévé” választották.

Széchenyi-díj (1999; megosztva)

„Páratlan ember a jövőnkért” – a Junior Achievement Magyarország kitüntetése (2001)

Puskás Tivadar-díj (2005),

Lónyai Menyhért-díj (2008),

Óbuda díszpolgára (2009).

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak