Díj

Dr. Szunics László († 2015.08.02. Székesfehérvár)

mezőgazdasági mérnök, a mezőgazdasági tudomány doktora, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének tudományos osztályvezetője

A díjat a gabonafélék gombás megbetegedései rasszösszetételének és virulencia viszonyainak megismerését elősegítő elméleti munkásságáért, a búza- és azon belül a rezisztencianemesítés valamint a vetőmagtermesztés terén elért kutatási eredményeiért, kiemelkedő nemzetközi publikációs tevékenységéért, a hazai és nemzetközi műszaki-tudományos munkakapcsolatok fejlesztéséért, a hazai agrárkutatás nemzetközi hírnevének öregbítéséért kapta.

A Zala megyei Türjén született 1937-ben. Növénynemesítési és vetőmagtermesztési szakon végzett mezőgazdasági mérnök, a mezőgazdasági tudomány doktora, az MTA Mezőgazdasági Kutató-intézet tudományos osztályvezetője.Tagja a GATE kihelyezett Gabonatermesztési és Növénynemesítési Tanszékének, így tapasztalatait a felsőfokú oktatásban és a PhD képzésben is hasznosítja. Élete és munkássága összefonódik a búzanemesítéssel és vetőmagtermesztéssel. Fő feladata: betegségekkel szemben ellenálló búzafajták nemesítése, az azzal kapcsolatos kutatómunka végzése, irányítása. Társnemesítője 39 őszi búzafajtának, köztük télálló durumoknak és társfeltalálója 21 hasznosított szolgálati szabadalomnak. Közreműködött triticale, árpa és repce fajták honosításában. A létrehozott fajtákat jelentős területen termesztik idehaza, egy részüket pedig külföldön is. A gyakorlati búzanemesítés mellett nemzetközileg is jelentős elméleti munkássága, főleg a gazdanövény és a kórokozó kapcsolatának tanulmányozása területén. Kutatási eredményeiről számos hazai és nemzetközi rendezvényen tartott előadást, továbbá közel 300 tudományos és ismeretterjesztő dolgozatban számolt be a különböző magyar- és idegen nyelvű szaklapokban. A MTA Növénynemesítési Bizottsága, a VEAB Növény-termesztési Egyesülete, a MAE, az Eucarpia és a COST-817- es program tagja.

Az Akadémiai Díj, és a Fleischmann Rudolf-díj tulajdonosa.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak