Díj

Dr. Lajtha György († 2021.08.03. Budapest)

villamosmérnök, tervező, a műszaki tudományok doktora, címzetes egyetemi tanár, a MATÁV Rt. PKI Távközlésfejlesztési Intézet tanácsadója

A díjat a távközlési rendszerek elméleti és a távközlő hálózatok gyakorlati fejlesztésében elért eredményeiért, iskolateremtő hatású tudományos és oktatási tevékenységéért, a magyar távközlési szakértelem széles nemzetközi elismertetése terén kifejtett munkásságáért, a PCM rendszerek és a fénytechnika hazai alkalmazásában és a kapcsolatos szakirodalom meg-jelentetésében vállalt meghatározó szerepéért kapta.

Budapesten született 1930-ban. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát 1952-ben. Ezt követően a Posta Kísérleti Állomáson helyezkedett el, melynek neve 1954-től Posta Kísérleti Intézet (PKI) lett. Feladatai között különböző átviteltechnikai problémák megoldása szerepelt. Ezek közül említést érdemel a légvezetékek közötti áthallásmentesítés, a Walsh függvények ortoganalitása alapján. Kandidátusi disszertációjának témája a beszédjellemzőkhöz illeszkedő vivőfrekvenciás berendezések kutatása, fejlesztése és alkalmazása. Ezt követően a távközlő hálózatok gazdaságos tervezésének eljárásait dolgozta ki, melynek alapján a tudományok doktora címet kapta. Hálózattervezési módszereit Magyarországon kívül Iránban és Brazíliában alkalmazták. Ezt követően a fénytechnika hazai bevezetését készítette elő. 1974-től 1986-ig a PKI tudományos igazgatóhelyettese. 1976-1986. a Nemzetközi Távközlési Unió átvitelminőségével foglalkozó csoportjának elnöke. 1993-99. az MTA Távközlő Rendszerek Bizottság elnöke. 1986-2000. A Tudományos Minősítő Bizottság Elektronikai, Informatikai, Távközlési Albizottságának elnöke. 1978-1994. A Networks Hálózattervezési Szimpózium 7 tagú tudományos bizottságának tagja. Több könyvet írt és szerkesztett. 1990-2000. között a Magyar Távközlés című folyóirat főszerkesztője. 2001-től a Híradástechnika Szerkesztőbizottságának elnöke, a PKI tudományos tanácsadója.

Az Eötvös Loránd-díj, a Puskás-díj, a Széchenyi-díj és a Mihailich-díj birtokosa.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak