Díj

Dr. Hadlaczky Gyula († 2013.03.10.)

A díjat 2007-ben kapta

okleveles agrármérnök, a biológiai tudomány doktora, az MTA Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézet tudományos tanácsadója

A díjat a mesterséges kromoszómák előállítása és kutatása terén elért nemzetközileg is elismert eredményeiért, a világon elsőként előállított működőképes mesterséges emlős-kromoszómákért, a vezetésével készült működőképes, tisztítható emberi mesterséges kromoszóma prototípusának előállításáért, a mesterséges kromoszómarendszer létrehozásában végzett munkájáért, valamint a nevéhez fűződő közel félszáz szabadalom kidolgozásában való részvételéért és kimagasló felsőoktatási tevékenységéért kapta.

1948-ban született Székesfehérváron. Diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte 1972-ben, 1978-ban a biológiai tudomány kandidátusa, 1993-ban a biológiai tudomány doktora tudományos fokozatot nyerte el. A MTA Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója. Kutatómunkájának központjában több mint két évtizede a mesterséges kromoszómák előállítása és tanulmányozása áll. Munkacsoportjával a világon elsőként állítottak elő működőképes mesterséges emlőskromoszómát. A kutatási eredményeik hasznosítására létrehozott Chromos Molecular Systems biotechnológiai vállalat szakembereivel végzett közös kutatásfejlesztés eredményeként 2004-re elkészült a mesterséges kromoszóma-expressziós rendszer. E jelenleg egyedülálló génhordozó és működtető rendszer használatára számos nagy gyógyszergyártó (pl. Astra-Zeneca, Johnson and Johnson/Centocor, Pfizer) szerzett licenszet, egy vagy több fehérjegyógyszer mesterséges kromoszómával történő előállítására. Jelenleg a mesterséges kromoszómarendszer emberi gyógyászatban történő felhasználásán dolgozik. Bejelentett, illetve elfogadott szabadalmainak száma 49.

Nemzetközileg is elismert kutatási eredményeiért 2000-ben Széchenyi-díjat kapott.

2012 augusztus 20-án a Magyar Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozata) kapta.„

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak