Díj

Csornai Gábor

matematika-fizika szakos tanár, főiskolai docens, a Földmérési és Távérzékelési Intézet Távérzékelési Központjának vezetője

A díjat a műholdas távérzékelés, ill. az űrfelvételek mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazása, a szántóföldi növénymonitoring és termeléselőrejelzési program fejlesztése és bevezetése, az EU agrár-támogatási rendszer működtetési előfeltételét jelentő Parcella Azonosító Rendszer térinformatikai hátterének megalapozása és kiépítése területén végzett alkotó munkájáért kapta.

1950-ben született Budapesten. Az ELTE-n 1974-ben szerzett matematika-fizika szakon diplomát. A digitális képfeldolgozás kutatásában gyakorlatban alkalmazott eredményeket ért el. 1975-ben munkatársaival elkezdték a digitális űrfelvételek kiértékelési módszertanának kifejlesztését. A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) 1980-ban létrehozott Távérzékelési Központjának alapító tagja, jelenleg vezetője. Ettől kezdve a mezőgazdasági távérzékelési program irányítója. Mintegy 300 emberévnyi kutatás-fejlesztés eredményeként 1996-ra munkatársaival kifejlesztett egy egyedi rendszert a szántóföldi növények fejlődésének kvantitatív követésére és termésbecslésére kizárólag műholdfelvételek felhasználásával. Európában, de a világon is egyedülálló ez az operatív rendszer, mely 1997 óta pontos, objektív, megbízható adatokat szolgáltat. Ezt a módszert sikeresen alkalmazzák az országos belvíz- és árvíz monitoringban és védekezésben is 1998 óta. 2001-től a műholdfelvételek kiértékelésén alapuló mezőgazdasági támogatásokat ellenőrző operatív program vezetője. Megalakulásától az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja. Az Európai Űrügynökség (ESA) által kiírt hazai kutatási projekt irányítója. Számos publikáció szerzője, alap, posztgraduális és szakmérnök képzésben vesz/vett részt az ELTE-n, a BME-n és a Nyugat Magyarországi Egyetemen. 1985-ben a Minnesotai Állami Egyetem ösztöndíjas kutatója volt.

A Nagy Ernő- és a Fasching Antal-díj birtokosa.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak