Díj

Apáthy István

A díjat az új generációs Pille sugárzásmérő rendszer, az SPM plazmadetektor és a DIM pordetektor kifejlesztésében vállalt meghatározó szerepéért, amely rendszereket az amerikai, orosz, európai és más nemzetközi űrkutatási szervezetek használnak, továbbá a Pille rendszeren alapuló, kifejezetten földfelszíni alkalmazásra szánt - a sugárvédelemben, a nukleáris iparban (például a Paksi Atomerőműben) és a gyógyászatban, kutatásra és környezeti állapot felmérésre egyaránt alkalmazott - PorTL hordozható dózismérő és részegységeinek kifejlesztése terén elért eredményeiért, a magyar űreszköz fejlesztés nemzetközi tekintélyének növeléséért, az űrkutatási eredmények mindennapi alkalmazhatóságának megteremtéséért kapta.

1945-ben született Eichstättben. Villamosmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte 1969-ben. 1994-ben a FEANI-tól európa-mérnöki diplomát kapott. Az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet kutatója, főtanácsos, az Űrdozimetriai kutatócsoport vezetője. 1985-89 között vendégkutató a Max Planck Institut für Aeronomie-ban. Szakterülete elektronikai mérőműszerek fejlesztése űreszközök fedélzetére. Az első magyar űrelektronikai berendezés egyik fejlesztője, az első kelet-európai mikroprocesszoros űreszköz főkonstruktőre. Vezetésével ill. részvételével készültek töltött részecske energia-spektrométerek a VEGA és Rosetta üstökös-szondákra és a Fobosz Mars-szondákra. A második generációs “Pille” dózismérő rendszer főkonstruktőre (Mir űrállomás, Nemzetközi Űrállomás).

Több, mint 100 cikk szerzője vagy társszerzője. A Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagja, a Magyar Mérnökakadémia, az Űrkutatási Tudományos Tanács és az AEKI Tudományos Tanácsának tagja, az International Academy of Astronautics levelező tagja. Elismerések: Nagy Ernő emlékérem (1982), Állami Díj (1986), MTESZ-díj (2003), Bay Zoltán emlékérem (2005).

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak