Díj

2021. szeptember 27. Gyászhír

Megrendüléssel értesültünk, hogy Prof. Dr. Tisza Miklós nyugalmazott egyetemi tanár, Professzor Emeritus, Gábor Dénes-díjas klubtagunk 2021. szeptember 27-én súlyos betegség után, életének 73. évében elhunyt.

Forrás: maheg.hu

2021. augusztus 03. Gyászhír

Szomorúan értesültünk, hogy Prof. Lajtha György, Eötvös Loránd-, a Puskás-, a Széchenyi-, Mihailich-, és Gábor Dénes-díjas villamosmérnök, tervező, a műszaki tudományok doktora, címzetes egyetemi tanár életének 92. évében 2021. augusztus 03-án elhunyt.

2021. július 12. Gyászhír

Szomorúan értesültünk, hogy Czigány Magda, Művészettörténész, az Imperial College London Könyvtárának nyugalmazott főigazgatója, a Gábor Dénes-díjazottak Klub tagja, július 11-én éjfél előtt 8 perccel, a Mount House idősotthonban, Shrewsburyben, Angliában (hivatalosan, az orvosi igazolás szerint július 12-én) elhunyt.

2021. június 11.

Az Amerikai Kerámia Társaság tagjává választotta tagtársukat, Dr. Balázsi Csabát. Ezúton is szívből gratulálunk, további szép sikereket kívánunk!

acers_fellow.jpg

További információ az Energiatudományi Kutatóközpont weboldalán magyarul és angolul, illetve az ACerS oldalán Csabáról és az ösztöndíjról.

2021. március 15. Kitüntetések

Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából több klubtagunk is kitüntetésben részesült. Ezúton szívből gratulálunk kitüntetett tagjainknak és további sikereket kívánunk!

Széchenyi-díj:

DR. MERKELY BÉLA kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

DR. MESTERHÁZY ÁKOS FERENC agrármérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatóprofesszora, a korábbi Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara Növényvédelmi Intézetének volt egyetemi magántanára Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a növénypatológia és -nemesítés területén elért kiemelkedő, nemzetközi szinten is jelentős eredményei, valamint a búzában, illetve a kukoricában felhalmozódó mikotoxin méreganyag mennyiségének csökkentését célzó védekezési stratégia kidolgozójaként végzett kimagasló színvonalú munkája elismeréseként

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetés:

DR. GSCHWINDT ANDRÁS állami díjas villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense az űrtechnológiai kutatások területén folytatott kiemelkedő, a hazai űrkutatás nemzetközi hírnevét erősítő munkája, különösen a CubeSat és pikoműholdak fejlesztésében elért világraszóló sikerei elismeréseként;

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitütetés:

DR. JANÁKY CSABA vegyész, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense a globális környezeti problémák megoldására irányuló kutatások területén elért, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményei, valamint oktatói és kutatásfejlesztési tevékenysége elismeréseként;

2021. február 28. Gyászhír

Szomorúan értesültünk, hogy 2021.02.28-án, 75. éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Szikla Zoltán Papírgyártó mérnök, a Hamburger Hungária Erőmű Kft. ügyvezető igazgatója, 2014 évben Gábor Dénes-díjjal kitüntetett klubtagunk.

„A díjat a magyar papíripar felvirágoztatásában vállalt meghatározó tudományos, szakmai, szervező és irányító tevékenységéért nyerte el, mely példája is lehet a XXI. század hatékony ipartelepítési módszereinek. Szikla Zoltán irányításával - a papírgyártás kedvezőtlen hazai adottságai ellenére – a hulladékokból környezetkímélő technológiával csomagolóanyagot gyártó és exportáló cég a határainkon messze túlnyúló módon vált a régió vezető vállalatává, tovább öregbítve ezzel a magyar szaktudás hírnevét.”

2021. február 12. Gyászhír

Szomorúan értesültünk, hogy életének 88.évében elhunyt Gyulai József klubtársunk, Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa.

„A hazai műszaki fizika világszerte ismert, meghatározó alakja, a hazai anyagtudományi oktatás élharcosa, Hódmezővásárhely díszpolgára volt. Gyulai professzor két cikluson keresztül volt a Gábor Dénes-díj kuratóriumának elnöke és a díjat kezelő alapítvány irányítója. A Gábor Dénes In Memoriam elismerést Gábor Dénes szellemi örökségének ápolásáért, a diákság körében könyveinek és műszaki alkotásainak megismertetéséért vehette át.

Gyulai József (1933) előbb gimnáziumi tanár, majd kutató a szegedi egyetemen. 1970-ben a KFKI-ba hívták, hogy Caltech-beli tapasztalatait az ionimplantációs program indításában hasznosítsa. Ma emeritus az EK MFA-ban és a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén. Két cikluson át az MTA Műszaki Tudományok Osztályának elnöke. Másfél évtizedet kitevő vendégkutatói, -professzori tevékenységei a CalTech-en, a Cornell Egyetemen, École Normale-on, az erlangeni egyetem mérnökkarán és a csatolt Fraunhofer intézetben, az Osakai Egyetem mérnökkarán meghatározóak voltak.

Meghatározó szerepe volt a nanotudomány itthoni megindításában, a hazai mikroelektronikai eszközgyártás kiemelkedő személyisége. Több mint 400 dolgozatára, több mint 4000 hivatkozás található. Mint nemzetközi konferenciák rendező elnöke, elnyerte az „ionsugaras” kollektívák „Radiation Effects in Matter” érmét.”

2021. február 7. FUTURE UNICORN-DÍJAT KAPOTT AZ ONCOMPASS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI STARTUP

Szerző: Oncompass Medicine közlemény

Az Oncompass Medicine lett a győztese a Digitaleurope csütörtökön lezárult versenyének, így – számos európai céget legyőzve – a magyar rákkutató cég nyerte a Jövő Unikornisa Díjat.

A rangos megmérettetésen a Jövő Unikornisát díjazzák: azt a legígéretesebb európai technológiai vállalkozást, melynek jövőbeni értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Idén a magyarországi Oncompass Medicine orvosi biotechnológiai vállalkozás nyerte el a Jövő Unikornisa Díjat. A kitüntetést február 4-én, a Rák Világnapján, Dr. Peták István, cég egyik alapítója, tudományos igazgatója vette át az Európai Bizottság innovációért és kutatásért felelős európai biztosától.

Az európai digitális technológia vállalkozásokat képviselő szakmai szervezet, a Digitaleurope, idén negyedik éve rendezi meg a digitális technológiai cégek európai versenyét. A Future Unicorn Award kitüntetéssel azokat a vállalkozásokat díjazzák, amelyekből várhatóan Európa legnagyobb változást hozó, legértékesebb technológiai óriásai, unikornisai válnak.

Idén tizenhét európai ország, 21 különböző szektorból (energia, pénzügy, oktatás, egészségügy, biztonság, stb.) érkezett vállalkozása versenyzett a Jövő Unikornisa Díjért. A magyar Oncompass Medicine szoros versenyben győzött a másik két döntőbe jutott cég – a svéd Exeger (hétköznapi termékekbe épített napelem) és a norvég Ocean Sun (úszó naperőművek) – felett.

Az Oncompass Medicine egy olyan orvosi technológiával nyerte meg a Jövő Unikornisa Díjat, melyet a daganatos betegek célzott terápiájának kiválasztására fejlesztett. A Real-Time Oncology Treatment Calculator a világon egyedülálló módon, 20 ezred másodperc alatt képes rangsorolni – 405 ráktípusban, 52 ezer mutáció esetén, 26.838 orvos-biológiai szabály alapján, 1417 gyógyszerhatóanyag közül – a személyre szabott, célzott terápiás lehetőségeket, a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján. Ma, amikor a világon percenként húsz ember hal meg daganatos betegségben és minden kilencedik másodpercben új rákos megbetegedést diagnosztizálnak az EU-ban, az OCM fejlesztése nagyon fontos lépés lehet a daganatos betegek sikeresebb gyógyításának érdekében.

Dr. Peták István a Jövő Unikornisa DíjjalDr. Peták István, az OCM tudományos igazgatója, egyik alapítója elmondta:

„Az emberiség minden álmát olyan eszközök fejlesztésével érte el, amelyek megsokszorozták fizikai képességeit. A kerék segítségével gyorsabban haladhatunk más élőlényeknél, az oxigénpalackkal lélegezni tudunk a tengerek mélyén, a mikroszkóppal láthatóvá válik a láthatatlan, a vakcinákkal meg tudjuk erősíteni az immunrendszerünket, hogy ne tehetetlenül szenvedjük el a vírusok pusztításait. Ma az emberiség számára nélkülözhetetlen fejlesztéseket a technológiai start-up vállalkozások hozzák létre: csodálatos példája Karikó Katalin, aki a német BioNTech cégben fejlesztette ki az első Covid-19 ellenes vakcinát. Az idei unikornis jelöltek az emberiség fontos kihívásaira kínálnak technológiai megoldásokat, amelyek értékét a Digitaleurope elsősorban társadalmi értékük és csak másodsorban gazdasági szempontok szerint rangsorolja. Ez különösen fontos most a klímakatasztrófa, a koronavírus-járvány idején, amikor az emberi élet, az emberiség jövője a tét.

Óriási megtiszteltetés és bátorítás, hogy a Digitaleurope idén a mi cégünket, az Oncompass Medicine-t választotta Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásának. A tudományban, az innovációban különösen fontos a nemzetközi megmérettetés. De ezt nem érhettük volna el hazai támogatás nélkül, külön köszönjük a magyar Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) a jelölést. Büszke vagyok rá, hogy sikeresen képviseltük Magyarországot a versenyben, és reméljük, hogy ráirányítottuk a figyelmet a magyar innovációra, kutatókra és a többi hazai vállalkozásra is.”

Az Oncompass Medicine-ről Dr. Peták István huszonöt éve kutatja, hogyan lehet a daganatsejteket célzottan elpusztítani. Egykori évfolyamtársával, legjobb barátjával, harcostársával Dr. Schwab Richárddal 18 éve hozták létre az Oncompass Medicine biotechnológiai vállalkozásukat. Az OCM célja olyan módszerek kifejlesztése, amelyek segítségével minden daganatos beteg személyre szabott, célzott kezelést kaphat.

A kezdetekben a célzott terápiákhoz szükséges molekuláris diagnosztikai vizsgálatok fejlesztésére fókuszáltak, Dr. Peták István ezekért a műszaki fejlesztésekért 2012-ben Gábor Dénes-díjban részesült. Az OCM 2008 óta fejleszti a sokgénes molekuláris diagnosztikai vizsgálatait. Következő kihívásként olyan eszközt fejlesztettek, amely – a betegek egyedi génhibakombinációi alapján – már a megfelelő célzott kezelést segít kiválasztani.

A mesterséges intelligenciát használó eszközüket először 2016-ban mutatták be a Szilicium-völgyben. 2019-ben az OCM megkapta az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) díját, és mint a visegrádi négyek legjobb start-up vállalkozása, megnyerte a Get in the Ring! V4 versenyt. 2020-ban Dr. Peták István vezetésével az OCM az Informatikai Innovációs Díj mellett megkapta a Gyurós Tibor Díjat az év innovációja kategóriában. És most, 2021-ben az OCM, mint Európa legígéretesebb technológiai cége Future Unicorn Award elismerésben részesült.

Forrás: gabordenes.hu

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak