Díj

2020. November 18.

Két klubtagunk Darvas Ferenc és Szente Lajos érintett az alábbi sikerben:

Magyarok végeznek Covid-gyógyszerkísérleteket az űrben

Forrás: 24.hu -Nagy Nikoletta cikke

A COVID-19 járvány új és sürgető kihívások elé állította a gyógyszeripari kutatókat. Az egyesült államokbeli Gilead Sciences vállalat Veklury nevű, remdesivir hatóanyagot tartalmazó készítménye volt az első COVID-19-fertőzés kezelésre alkalmazható gyógyszer, amelyet több, mint 50 országban engedélyeztek ideiglenesen. Ez egyben az első olyan termék, amely 2020 októberében megkapta az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a teljes körű, tehát nem ideiglenes és sürgősségi engedélyt a felhasználásra.

Ez a hatóanyag intravénás úton egy oldékonyságfokozó segédanyag, az úgynevezett SBECD ciklodextrin jelenlétében juttatható be. Jelenleg a Veklury az egyik legígéretesebb gyógyszer a COVID-19 kezelésére. Klinikai kísérletekkel igazolták, hogy a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött felnőtt betegek felgyógyulási ideje a remdesivir alkalmazása esetén rövidebb volt a placebo (hatóanyag nélküli készítményt kapó) csoportéhoz képest.

A magyar InnoStudio Zrt., amely az űrkémia, mint új iparág vezető nemzetközi szereplője, és a CycloLab Kft., a remdesivir segédanyagának elsődleges európai gyártója, közös kutatási vizsgálatában a világon elsőként, a mikrogravitáció lehetséges hatásait vizsgálja a remdesivir-SBECD kölcsönhatás során.

Dr. Darvas Ferenc, az InnoStudio elnöke; Dr. Mezőhegyi Gergő, projekt menedzser; Dr. Szente Lajos, a CycloLab társalapítója; és Dr. Puskás István, vezető formulációs fejlesztő elmondták: „a kísérlet eredménye hozzájárulhat a remdesivir-SBECD kölcsönhatás mechanizmusának jobb megismeréséhez és fiziko-kémiai tervezhetőségéhez, amely által a jelenleginél akár jelentősen nagyobb gyógyszerhatékonyságot érhetünk el. A jelenlegi 3%-os remdesivir/SBECD arány lehetséges növelésével a gyógyszer alkalmazhatósága magasabb kockázatú célcsoportokra, például veseelégtelenségben szenvedő COVID-19 fertőzöttek számára is kiterjeszthetővé válik.

A kutatás a mikrogravitációs környezet előnyeit kombinálja a gyógyszerkutatással, amellyel egyben kezdeményezzük, hogy a gyógyszeripari vállalatok kapcsolódjanak be a már számos űrügynökségnél és űripari cégnél terítéken lévő, űrbeli gyógyszerfejlesztési törekvésekbe.”

A kutatók a japán Japan Manned Space Systems Corporation és a belga Space Applications Services cégek űrtechnológiai platformjait használják a kísérleti vizsgálatokhoz. A mintákat a SpaceX Dragon űrhajó CRS-21 nevű kereskedelmi missziója szállítja a Nemzetközi Űrállomásra 2020 decemberében.

ŰRKÉMIA témában további forrás: ITT.

További forrás TELEX.HU: "A világon elsőként vizsgálja az űrben a remdesivirt egy magyar cég"

A remdesivirrel, illetve a segédanyagát gyártó magyar CycloLabbel, a TELKEX korábban hosszabb cikkben foglalkozott, ezt itt olvashatják el.

2020. November 16.

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az alábbi kerekasztal-beszélgetést, melyet az MTA szervezésében online tekinthetnek meg.

Időpont: 2020. november 16. 18.00-19.00 óra között

Az előadás közvetítését a fenti időpontban itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.

A kerekasztal résztvevői:

 • Buzás Edit immunológus, az MTA levelező tagja;
 • Moldvay Judit Phd, tüdőgyógyász főorvos;
 • Falus András immunológus, az MTA rendes tagja;
 • Sarkadi Balázs orvos, biokémikus, az MTA rendes tagja

Moderátor: Prohászka Zoltán immunológus, az MTA doktora

„A Covid-19-járvány mindenkit – szakembert, laikust egyaránt – váratlanul ért, jóllehet egy világméretű pandémia lehetőségét egyrészről ökológusok, epidemiológusok, infektológusok, másrészről szociológusok, kommunikációs, sőt viselkedéstudományi szakemberek elméletben már régóta elképzelhetőnek tartották. Mégis, szembesülve a ,,valós idejű” történésekkel, a napi fertőzöttségi és mortalitási statisztikákkal, szinte mindenki tudatlannak, illetve zavarba ejtően tapasztalatlannak érzi magát. Különleges időkapszulába kerültünk, szemlélő és egyben érintett kortársai vagyunk egy világjárványnak. Félelmetes, szinte apokaliptikus vihar tombol felettünk, amilyenről a ma élők legtöbbje csak fikciós filmekből szerezhetett korábban bármiféle benyomást. Jelen idejű szorongásunk mellett az emberiség idővel tanulságokat fog levonni ebből a helyzetből. A kataklizma lecsendesülését követően a biológiai, infektológiai elméleti és gyakorlati tudásanyag tovább gyarapodik. Ez a bővülő tudás nemcsak immunológiai, epidemiológiai, vakcinológiai lesz, hanem – és ez legalább ugyanilyen fontos – a helyzetnek és kezelésének kulturális, humánantropológiai, szociálpszichológiai, mentálhigiéniai tanulságaival is szolgál majd. Szemléletünk a világról, közösségeinkről, a szolidaritásról és egymásról egyaránt változni fog.”

2020. November 03.

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöksége - az MTA Biológiai Tudományok Osztálya javaslatára -, 2020-ban Sarkadi Balázs klubtársukat, a klub vezetőségének tagját, illetve Váradi András tevékenységét - mint kutatópár -, Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjjal ismerte el.

Szívből gratulálunk Balázsnak, egyúttal kutatótársának is, további sikereket és eredményes munkát kívánunk mindkettőjüknek!

2020. Október 26.

A vezetőség nevében gratulálunk Buzsáki György klubtársuknak, aki a héten vehette át a Society for Neuroscience - SfN legrangosabb díját, a Ralph W. Gerard Díjat, melyet „az idegtudomány területén végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként” kapott!

Mégegyszer szívből gratulálunk, jó egészséget és további sikereket kívánunk!

További információ:

Society for Neuroscience - SfN

Pécs Aktuál

2020. szeptember 23.

Beszélgetés Havass Miklóssal - Talyigás Judit riportja

Hosszú esztendők után Havass Miklós a klub Intéző Bizottságának tagja visszavonult a klub vezetőségéből. Bizton állítjuk, hogy nélküle a klub élete kevésbé lett volna sikeres az elmúlt 12 esztendőben.

Miklós munkájának elismeréseként egy "digitális emléktáblával" (videóval) köszönjük meg a vezetőségben eltöltött éveit.   Talyigás Judit az NJSZT videókrónikása kérdezi, kéri Miklóst, hogy beszéljen, meséljen a számára fontos témákról.

A klub vezetősége nevében szeretettel ajánljuk figyelmükbe ezt a beszélgetést, egyúttal köszönjük Miklós munkáját és további sikereket, jó egészséget kívánunk neki!

Darvas Ferenc

Klubelnök

(A videó adatait megtalálják az ITF- NJSZT weblapján: "Beszélgetés Havass Miklóssal".)

2020. július 23.

Felhívás!

A Novofer Alapítvány ajánlásával szeretnénk a figyelmükbe ajánlani, illetve kérni önöket, hogy szakmai körökben bátran továbbítsák a 2020 évi Gábor Dénes-díjra való felterjesztési felhívást! A felhívás, az adatlap, a tudnivalókat tartalmazó részletes ismertető a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ internet címen megtalálható, onnan letölthető.

A tájékoztatóból többek között megismerhető, hogy

 • kik jelölhetők, vagy kik nem jelölhetők a díjra?
 • kik lehetnek, vagy kik nem lehetnek jelölők/felterjesztők?
 • mi a jelölés (előterjesztés) megkívánt tartalma?
 • meddig, hová és hány példányban kell a jelöléseket küldeni?
 • kik lehetnek, vagy nem lehetnek ajánlók?
 • kik döntenek a jelölésekről?
 • melyek az értékelés szempontjai?
 • mikor és hogyan értesülnek a jelölők és a díjazottak az eredményről?

A feltételeknek megfelelő szakember/ek felterjesztésének határideje 2020. október 10.

2020. június 11.

Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani a „Gábor Dénes Emlékév 2020-2021” című online megemlékezést, mely Gábor Dénes születésének 120. évfordulója, illetve a Nobel-díj átadásának 50. évfordulója alkalmából állított össze a Novofer Alapítvány.


„2020. június 5.-én ünnepeltük a Nobel-díjas Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját, majd a jövő év decemberében lesz 50 éve, hogy átvette a fizikai Nobel-díjat. A NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma úgy határozott, hogy a köztes másfél esztendős időszakot a tartalmas és újszerű emlékezéseknek szentelve GÁBOR DÉNES EMLÉKÉVEK 2020-2021 címen indít jubileumi eseménysort.

Szeretnénk ehhez illeszkedve korábbi Díjazottjaink támogatását is megnyerni arra, hogy az Emlékévek alkalmából, Gábor Dénes munkásságáról, a holográfia elméletének és megvalósításának történetéről, illetve az ennek nyomán elnyert Nobel-díjáról valamilyen formában megemlékezzenek, hogy az ifjabb generációk számára személye és munkássága ne legyen idegen. Ezt erősítendő szeretnénk, ha világ legjobbjai közti teljesítményével méltán elismerést nyert fizikus, feltaláló és társadalomtudós emléke, példája is erősítené a magyarságukba vetetett hitet.

Alapítványunk honlapján keresztül számos dokumentum, fénykép- és filmfelvétel, illetve összeállítás is elérhető egy méltó megemlékezés, műsorelem, illetve hírcsokor elkészítéséhez. Itt jelezzük, hogy kimondottan erre az alkalomra tesszük közé – és ajánljuk Önöknek is - kiválóságaink, korábbi díjazottjaink friss írásait, amelyek Gábor Dénes szellemi örökségének időtálló gondolataitól a veszélyhelyzettel kapcsolatos alkotó, értékteremtő tevékenységeik bemutatásáig terjednek. Kérjük segítse tevékenységünket, népszerűsítse alábbi megjelenéseinket.

Látomások koronavírus idején (virtuális esszékötet)

Gábor Dénes életét, munkásságát bemutató videók

Gábor Dénes életével kapcsolatos kép anyagok

Facebook oldalunkon folyamatosan közlünk híreket, fényképeket, videókat Gábor Dénes életéről.

Minden olyan megjelenést, emlékezést és példát mutató kezdeményezést örömmel fogadunk, amelyek emlékápoló munkánkat támogatja. Bízunk abban, hogy együttműködési szándékunkat elfogadva együtt tehetünk közös céljainkért.

További sikeres alkotómunkát és jó egészséget kívánunk!

Üdvözlettel: Dr. Bendzsel Miklós Jamrik Péter a kuratórium elnöke a Gábor Dénes-díj alapítója”

2020. június 10.

Gratulálunk, Sikerült!

„Az űrben 6 hónapja keringő SMOG-P a 350 km magasságú pályáról 4000 km átmérőjű kör területén tesz megfigyeléseket. Az antennájába érkező jelek révén már 2000 mérést rögzített.

December 6-i pályára állása óta kifogástalanul működik a világ legkisebb, 5x5x5 cm-es műholdja, amelyet a Műegyetemen alkottunk meg – hangsúlyozta a bme.hu-nak Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SMOG projekt vezetője. Az űreszköz kettős célt teljesít: egyrészt a fedélzetén berendezéseinek működéséhez megfelelő környezetet teremt, másrészt elektroszmog-mérési feladatait a Földről kapott instrukcióknak megfelelően folyamatosan végzi, és küldi vissza az adatokat. Hozzátetette még: pályája magasságából – ami hetente általában 4-5 km-rel csökken – prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.”

Forrás: BME weblapja

2020. május 05.

FELHÍVÁS!

Vérükben a segítség!

Az OrthoSera projektje keresi azokat a koronavíruson átesett, gyógyult embereket, akik szívesen megosztják védettségüket, ha úgy tetszik szuperhős-képességüket azokkal, akik legyengült állapotban, éppen a vírusfertőzés súlyossá váló szakaszán esnek át. Számukra egyértelműen nagy segítség, ha kaphatnak egészséges, vírus-ellenes szérumterápiát. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az info@orthosera.com email címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon várja a kutatócsoport. A vérplazmavétel jóval kisebb megterhelést jelenet, mint egy véradás, és az orvosi csapat szakemberei, az Operatív Törzs segítségével az ország bármely pontjáról a vérplazmaadás helyszínére odaszállítják a jelentkezőket.

A felhívás videója az OrthoSera facebook oldalán található.

2020. január 15.

Ezúton nagy szeretettel gratulálunk Imre Sándor tagtársuknak székfoglaló előadásának megtartásához, melyet 2020. január 15-én, 11:00 órakor tartanak az MTA Székház, Felolvasó termében. Sok szeretettel gratulálunk, további sikereket kívánunk!

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak