Díj

2019. december 18.

Ezúton nagy szeretettel gratulálunk Hangody László klubtársnak, az MTA rendes tagság elnyerése kapcsán tartandó székfoglalóhoz, melyet 2019. december 18-án, 14 órakor tartanak az MTA Dísztermében.

2019. december 17.

A 2019. évi Gábor Dénes díjátadó ünnepséget 2019.12.17-én 11 órai kezdettel tartjuk a Parlament Felsőházi termében.

2019. december 05.

Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy Ferenc Darvas klubelnök céghálózatának legfiatalabb tagja a ThalesNano Energy Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös fejlesztésű hidrogén reaktorát – H-Genie® – a gyakran „Innovációs Oscar-díjnak” is nevezett, nagy presztízsű R&D Top 100 (USA) díjjal tüntették ki, s választották a világ száz legjelentősebb és leginnovatívabb termékei közé 2019 októberében. Az ünnepélyes díjátadó december 05-én, San Francisco-ban lesz. A H-Genie® jelenleg az egyetlen piacon lévő laboratóriumi reaktor, amely egy szabadalmaztatott technológia segítségével nagyon nagy nyomású hidrogént állít elő kompresszor nélkül. A kitüntetés azért is jelentőségteljes, mert az USÁ-n kívüli cégek nagyon ritkán kapják meg, legfőképpen pedig, mivel ez már a második alkalom, hogy a cégcsoportot kitüntették; 2005-ben a H-Cube® termékük érdemelte ki e díjat. A díj nemcsak a céghálózatnak, hanem az egész magyar kémiai és innovációs közösségnek is jelentős előrelépés, hiszen a világpiacon ugyan már van néhány kezdetleges működő, illetve fejlesztés alatt álló berendezés/technológia, de ez az első, mely nemzetközi szintű elismerést kapott. Fontosnak tartják, hogy a magyar vegyipari és biztonságtechnikai közösség is megismerje és elismerje ezt a biztonságtechnika szempontjából valóban áttörést jelentő megoldást, hiszen várhatóan 15-20 év múlva a hidrogénpalackok teljesen eltűnnek a laboratóriumokból. Sok szeretettel gratulálunk, további sikereket kívánunk!

További információ: finance.yahoo.com.

Balról jobbra: Danyi Antal (ThalesNano Energy Zrt.), Janáky Csaba (SZTE), Richard Jones (ThalesNano Energy Zrt.), Darvas Ferenc (ThalesNano Energy Zrt.)

2019. szeptember 16.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket a Qubit Live #2 eseményére, melyre megkezdődött a jegyek értékesítése. Az eseményen Dinnyés András tagtársuk is előadók között szerepel.

Néhány mondatban a Qubitról:

Az immár havi 600 ezer olvasóval büszkélkedő, másfél éves online felületen megjelenő tudományos ismeretterjesztő portál a Qubit.hu, kiemelten a jövőkutatásra helyezi a hangsúlyt, egyfajta hiánypótló kiadvány, ami dedikáltan a tudományos innovációkkal, a modern technológiákkal, a gazdaság fontos trendjeivel és mindezek társadalmi hatásaival foglalkozik. A lap megjelenésében, stílusában fiatalos, lendületes, „újhullámos”, tartalmilag hiteles, szigorúan politikamentes felületen, a hírjellegű cikkek mellett közérthetően tálalt hosszabb tanulmányokkal és elemzésekkel találkozhatnak az olvasók, melyek elkészítésében neves tudósok és kutatók segítik az újságírók munkáját. Ezeknek az együttműködéseknek a segítségével válnak a legnehezebb témák is átláthatóvá és könnyebben befogadhatóvá.

A Qubit már tudományos igényű, közösségi eseményeket is rendez. A QUBIT LIVE #2 következő, „DNS-forradalom, biotechnológia” című rendezvénye, 2019 szeptember 16. (hetfő), 18h-22h, a Trip Hajó: Budapest, Duna-part, Szilágyi Dezső tér (Parlamenttel szemben) kerül megrendezésre.

Mottó (helyett): “[The] threats are nuclear war, climate change and technological disruption, especially the rise of Artifical Intelligence (AI) and bioengineering. AI and biotechnology could destroy what it means to be human.” (Y. N. Harari)

Előadók:

 • Varga Máté (ELTE TTK): „Bevezetés a genom-szekvenálásba és a génszerkesztésbe”
 • Pál Csaba (MTA SZBK): „Hol van a szuperbaktériumok gyenge pontja? - Antibiotikum rezisztencia és a mikrobák genomjának evolúciója”
 • Sebestény Endre (SE): „Anarchia a laborban: biohacking és molekuláris biológia a 21. században”
 • Dinnyés András (SZIE): „Genetikai újraprogramozás és az őssejtekkel végzett személyre szabott regenerációs orvoslás”

Bővebb információ:

Qubit Live #2 aloldal

Facebook esemény

Jegyek

Rövid videós beszámoló az előző eseményünkről: Qubit Live #1 - "Robotika és nyelvészet"

A lapot egy lendületes, tenni akaró, a tudományos kutatások, az innováció iránt elkötelezett fiatal csapat hozta létre, s ha valaki szeretné szponzorálni a munkájukat, kérjük vegye fel a kapcsolatot Kövesvári Krisztiánnal, a Qubit lapigazgatójával (+3620 3622244, kovesvarik@qubit.hu).

2019. augusztus 20.

Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából, kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Kónya Zoltán tagtársuk, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézete Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Ezúton is gratulálunk és további sikereket kívánunk!

2019. július 09.

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a Novofer Alapítvány 2019. évi Gábor Dénes-díjra való felterjesztési felhívását.

A felhívás, az adatlap, a tudnivalókat tartalmazó részletes ismertető a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ internet címen megtalálható, onnan letölthető.

A tájékoztatóból többek között megismerhető, hogy

 • kik jelölhetők, vagy kik nem jelölhetők a díjra?
 • kik lehetnek, vagy kik nem lehetnek jelölők/felterjesztők?
 • mi a jelölés (előterjesztés) megkívánt tartalma?
 • meddig, hová és hány példányban kell a jelöléseket küldeni?
 • kik lehetnek, vagy nem lehetnek ajánlók?
 • kik döntenek a jelölésekről?
 • melyek az értékelés szempontjai?
 • mikor és hogyan értesülnek a jelölők és a díjazottak az eredményről?

A feltételeknek megfelelő szakember/ek felterjesztésének határideje 2019. október 10.

2019. július 07. GYÁSZHÍR

Életének 77. évében, 2019. július 07-én elhunyt Dr. Ginsztler János Gábor Dénes-díjazott gépészmérnök, akadémikus, a Műegyetem professzor emeritusa.

János 2015-ben In Memoriam oklevelet kapott a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi tagjaként négy cikluson keresztül folytatott áldozatos tevékenységéért, mellyel hozzájárult a kitűzött célok valóra váltásához, Gábor Dénes szellemi hagyatékának eredményes ápolásához, a Gábor Dénes-díj hazai és nemzetközi presztízsének növeléséhez.

Temetése 2019. július 29.-én 14:30-kor lesz a Farkasréti Temető Makovecz ravatalozójában.

2019. június 23. GYÁSZHÍR

Dr. Inzelt Péter a Novofer Alapítvány Kuratórium tagja, majd a Felügyelő Bizottság elnöke, az MTA SZTAKI volt igazgatója, 2019. június 23-én, 75 éves korában - hosszas súlyos betegség után - elhunyt. Búcsúztatására a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában kerül sor, 2019. július 8.-án 11 óra 15 perces kezdéssel.

2019. június 05.

2019. június 05-én ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében átadták a „Találjuk fel magunkat” – 2019 Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíjakat. Bővebb információt a csatolt fájl tartalmaz.

sajtoanyag-2019-fin.pdf

2019. május 23.

Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy a telekommunikációs szektor egyik legrangosabb hazai elismerésével, Puskás Tivadar-díjjal jutalmazták dr. Drozdy Győzőt, klubtársukat, a NOVOFER Alapítvány felügyelő bizottságának elnökét, a Telenor Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét.

A klub vezetőségének nevében nagy szeretettel gratulálunk és további szép sikereket kívánunk a munkájában!

Forrás: telenor.hu

2019. március 15.

Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából több Gábor Dénes-díjazott klubtagunk is kitüntetésben részesült. Ezúton gratulálunk kitüntetett tagjainknak és további sikereket kívánunk!

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozta:

GYULAI JÓZSEF Széchenyi-díjas fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Elektronikus Eszközök Tanszékének professor emeritusa és a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tanácsadója részére a hazai anyagtudomány, főként a mikro- és nanoszerkezetű félvezető anyagok kutatása területén elért, nemzetközileg is kiemelkedő tudományos eredményei, a fiatalabb generációk tudományos kibontakozását segítő egyetemi oktatói munkája, valamint jelentős tudományszervező tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta:

BÁRSONY ISTVÁN Széchenyi-díjas villamosmérnöknek, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatóprofesszora részére a funkcionális anyagok kutatása és innovatív mérnöki alkalmazása területén végzett, nemzetközi szinten is kiemelkedő munkája, valamint tudományterülete kapcsolatainak szervezésében, illetve a mérnöki-kutatói utánpótlás nevelésében elért sikerei elismeréseként.

DÉKÁNY IMRE Széchenyi-díjas vegyésznek, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének professor emeritusa részére a hazai egészségipar fejlesztéséhez a vegyszer nélküli fertőtlenítési eljárás megvalósításával hozzájáruló munkája, valamint a nanomedicina és a bio-nanotechnológia területén kutatóként és oktatóként elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.

Széchenyi-díjban részesült:

CSERMELY PÉTER, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetének egyetemi tanára a komplex rendszerek adaptációs, tanulási és döntéshozatali mechanizmusainak hálózatos vizsgálata területén elért iskolateremtő, a gyógyszerkutatásban is sikeresen alkalmazott eredményei, valamint a tudományos élet ifjú tehetségeinek felkutatása és pályájának egyengetése érdekében végzett, nemzetközileg is kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

2019. február 15.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Gábor Dénes középiskolai ösztöndíj 2019

A NOVOFER Alapítvány az idei évben is meghirdette Középiskolai Ösztöndíj pályázatát „Találjuk fel magunkat” címmel, az alábbi témakörökben:

A. témakör: AZ INNOVATÍV JÁRMŰVEK, B. témakör: A NÖVEKVŐ POLIMER FELHASZNÁLÁS KIHÍVÁSAI

A felhívás és adatlap a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ linken érhető el, továbbá a facebookon is megtalálható https://www.facebook.com/Gábor-Dénes-díj-184820578308932/.

A beérkező dolgozatok elbírálását az erre vállalkozó középiskolai tanárok és a korábbiakban Gábor Dénes-díjjal elismert szakemberek segítik.

NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért

Gábor Dénes-díj

Budapest 1112, Hegyalja út 86.

www.gabordenes.hu

Tel: +36 1 319 8913

Mobil: +36 30 484 8004

2019. február 09.

Gábor Dénes halálának 40. évfordulójára

EMLÉKEZZÜNK RÁ ÉS KÖVESSÜK ŐT

In Memoriam Gábor Dénes

Immár negyven éve, hogy 1979 február 9.-én, távol hazájától, de attól igazán nem elszakadva itt hagyott bennünket Gábor Dénes, a magyar fizikus és feltaláló, valamint társadalom tudós, a Nobel-díj tulajdonosa. Számos találmánya a mai napig alapját adja fejlesztéseknek és alkalmazásoknak, világszemlélete és „jövőbe látása” például szolgálhat a ma és holnap nemzedékének. Élete utolsó szakaszában a Római Klub tagjaként olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmet írásaiban, amelyek ma is megszívlelendők és olyan veszélyeket prognosztizált, amelyek ma talán még nagyobb mértékben vetnek árnyékot számos folyamatra. Találmánya – az aeroplan körhinta - már 10 esztendős korában szabadalmi bejelentésben jelent meg, fiatal villamos mérnökként már a tranziens elektromos jelenségek foglalkoztatták és 47 évesen dolgozta ki a holográfia elméletét. Ez utóbbit ismerték el 1961.-ben a fizikai Nobel-díjjal. De ne feledkezzünk meg arról a szakmai kirándulásáról sem, amely a plazmalámpa megalkotásához, majd az elektronmikroszkóp felfedezéséhez vezetett. Társadalomtudósként 1963.-ban a „Találjuk fel a jövőt” című könyvében három dilemma – sajátos szóhasználatában trilemma – köré csoportosította alapvetéseit: a nukleáris háború, a túlnépesedés és a tétlen kényelem korszaka foglalkoztatta. Hogy csak ez utolsó jóslatára gondoljunk: A mesterséges intelligencia megjelenése és Ipar 4.0 alapjai milyen hatalmas mértékben igazolhatják jövőképét! Nem véletlen, hogy munkatársa – az azóta tragikus körülmények között elhunyt – Greguss Pál professzor a reneszánsz ember mintaképének tekintett rá. Tegyük mi is! …és segítsük hozzá a ma felnővő generációt ahhoz, hogy gondolkodásokban és később alkotó tevékenységükben ezt a felelősséget érezzék, tudatosítsák és terjesszék.

Jamrik Péter

a NOVOFER Zrt elnöke, a Gábor Dénes-díj alapítója

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak