Díj

2018. szeptember 06.

Gratulálunk Barabási Albert-László klubtagunknak a legújabb könyvéhez!

Interjú a szerzővel.


Karger-Kocsis József klubtagunkat a University Pretoria (Dél-Afrika) folyó év szeptember 06-án tiszteletbeli doktorrá (Dr. technologiae honoris causa) avatta.

JÓZSEF 1950-ben Budapesten született. Okleveles vegyészmérnök, a BME egyetemi tanára, az MTA-BME Kompozit-technológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója.

Gábor Dénes-díjban 2014-ben részesült. „A díjat a természetes és mesterséges polimerek és kompozitjaik tulajdonságainak javítása, vizsgálata és alkalmazása; az anyagvizsgálati módszerek, technikák kidolgozása és továbbfejlesztése; a mátrix/erősítőanyag határfelületi kölcsönhatások tanulmányozása, műanyag és gumi hulladékok újrahasznosítása terén elért eredményeiért, a környezetvédelmi jelentőségű szabadalmak kidolgozásában vállalt alkotó közreműködéséért nyerte el.”

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=UdVY73e9qJI

A vezetőség nevében szívből és sok szeretettel gratulálunk, további sikereket kívánva!

2018. augusztus 20.

Fodor István tagtársukat az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal kitüntetésben részesült.

ISTVÁN a Szabolcs-Szatmár megyei Mérken született 1943-ban. Széchenyi-díjas villamosmérnök, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumi tagja. A nyolcvanas években meghatározó szerepe volt a magyar híradástechnikai ipar export fővállalkozásainak megszervezésében és irányításában. 1986-1990 között több fővállalkozás irányítója Kuvaitban.

Gábor Dénes-díjban 1996-ben részesült. „A díjat a modern távközlési technológiák magyarországi meghonosításáért, az ERICSSON világhálózatán belül a magyar kutató-laboratórium és az ország egyik legnagyobb, a világ számtalan távközlési cége által használt számítástechnikai programokat előállító szoftver-fejlesztő szervezetének létrehozásáért nyerte el.”

Szeretettel Gratulálunk, további sikereket kívánunk!

2018. augusztus 07.

Idén 30. alkalommal adják át a Gábor Dénes-díjakat, melynek felterjesztési lehetősége már megtekinthető a Novofer Alapítvány honlapján.

Ezúton szeretném a figyelmükbe ajánlani a felhívást, az adatlapot, a tudnivalókat tartalmazó részletes ismertetőt, mely a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ internet címen megtalálható, onnan letölthető.

A tájékoztatóból többek között megismerhető, hogy - kik jelölhetők, vagy kik nem jelölhetők a díjra? - kik lehetnek, vagy kik nem lehetnek jelölők/felterjesztők? - mi a jelölés (előterjesztés) megkívánt tartalma? - meddig, hová és hány példányban kell a jelöléseket küldeni? - kik lehetnek, vagy nem lehetnek ajánlók? - kik döntenek a jelölésekről? - melyek az értékelés szempontjai? - mikor és hogyan értesülnek a jelölők és a díjazottak az eredményről?

A feltételeknek megfelelő szakember/ek felterjesztésének határideje 2018. október 10.

2018. május 09

Gratulálunk klubtagunknak, Kistelegdi Istvánnak!

Karbonsemleges gálán adták át az E.ON Energy Globe Magyarország díjakat. Az E.ON idén második alkalommal rendezte meg az Energy Globe Magyarország versenyt, mely az energiavilág Oscar-díjaként is emlegetett, 177 országban zajló nemzetközi megmérettetés hazai fordulója. Az energiavállalat célja, hogy a legkiemelkedőbb hazai fenntarthatósági kezdeményezéseknek nyilvánosságot és elismerést biztosítson, és ezzel is hozzájáruljon a környezettudatos szemlélet népszerűsítéséhez.

Az értékes nyereményeket kortárs művészeti alkotásokkal kísért, karbonsemleges gálaműsor keretében adták át a Várkert Bazárban. A rendezvényen nem voltak PET-palackok, műanyag szívószálak, a vacsora menüsorát hazai, szezonális alapanyagokból állították össze az egyik tavalyi Energy Globe döntőssel, a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együttműködve, és az asztalt díszítő cserepes virágokat is hazavihették a vendégek. A közönség megtekinthette Iski Kocsis Tibor képzőművész Supernatural c. videóinstallációját, Vasali Katalin fotográfus a fenntartható jövőről szóló alkotását, és Barbarics Zsófia koreográfus, a fenntarthatóság inspirálta táncművészeti előadását. A rendezvény hivatalos öltözéke Nora Sarman Honeymooner kollekciója volt, amely a tervező nagymamájától örökölt régi anyagok felhasználásával készült.

A győztesek

A verseny fődíjasa, ezzel a 100% elektromos Nissan LEAF autó tulajdonosa a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda lett. Az elismerést a pécsi „REBORN HOME” elnevezésű projektjük kapta, melynek különlegessége, hogy egy régi, kedvezőtlen adottságú házat újítottak fel ökotudatosan. Az átalakítás végeredménye - melyet a zsűri inspirálónak és szakmailag kiemelkedőnek ítélt - egy intelligens lakóépület, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

Vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A hálózat célja a hazai gazdák támogatása a biotermesztésben, hogy hazánkban is népszerűbbé válhasson a fenntartható gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása.

Önkormányzati kategóriában Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programja végzett az első helyen. A városvezetés a környezettudatosság vonzerejével igyekszik megtartani a település fiataljait, ezért a falu központjában smaragdfa ligetet, hibrid-erőművet (szél- és napenergia), fotovoltaikus napelem-telepet, elektromos autókat és elektromos töltőállomást üzemeltet. A zsűri különdíját Budapest 13. kerületi önkormányzata kapta 100 lakásos passzívház projektjéért.

A Jövő generációja kategóriában a Katica Tanya zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontja bizonyult legjobbnak Kizárólag olyan programokat ajánlanak, amelyek nem igényelnek energiát, vagy ha igen, akkor azt 100%-ban megújuló energiával fedezni tudják. A zsűri különdíjat ítélt az Európalánta Egyesület „Bábos öko-mesekuckó óvodásoknak” kezdeményezésnek, amely a legkisebbek környezettudatos nevelését valósítja meg.

Az Épület kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyert, melynek energiafogyasztása tizede egy hasonló intézményének. Az Egyéni kezdeményezés kategóriát a közönség szavazatai alapján Burgmann Nóra „Zöld Matek” nevű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja nyerte meg.

Az Ötlet kategória győztese A VR-COM nevű start-up csapat lett KonvekPRO nevű termékével, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat. Az ünnepélyes díjátadón a résztvevők egy vállalást is tehettek a fenntartható jövőért, melyhez május 18-ig bárki csatlakozhat a https://eonfenntarthatojovo.hu/egyzoldlepes oldalon. A játékban résztvevők között egy elektromos robogót sorsolnak ki.

Video összefoglaló

Forrás: INDEX.HU

(Ezt a cikket a(z) E.ON Hungária Zrt., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.)

2018. március 15-i kitüntetések

Örömmel értesítjük önöket, hogy március 15-én két tagtársuk is elismerésben észesült.

Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara Műszaki Mechanikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára részére a nemlineáris mechanika és a rezgésanalízis területén elért nemzetközileg is elismert tudományos eredményei, valamint iskolateremtő egyetemi oktatói munkája elismeréseként; Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott:

Csernátony Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Ortopédiai Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár.

Kitüntetéséhez ezúton is szívből gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak