Díj

Nívódíjában részesült Hangody László klubtagunk

Örömmel értesítjük önöket, hogy - a Magyar Tudomány Ünnepe kapcsán - Hangody László, az MTA levelező tagja, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének egyetemi tanára az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott sürgős sebészeti és ortopédiai alkalmazások számos területére kifejlesztett implantátumok, rögzítőelemek, endoprotézisek és sebészeti eszközök létrehozásában elért és széles körben hasznosított eredményeiért; november 3-án az MTA és a Szellemi Tulajdon Hivatalának közös Akadémiai Szabadalmi Nívódíjában részesült.

Gamboa-Winkler díjat kapott Mátyus Péter klubtagunk

Egy nyári kitüntetésről nemrégiben értesültünk, így örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy tagtársuk Mátyus Péter abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Spanyol Királyi Kémiai Társaság (Spanish Royal Society of Chemistry) ez évben a Gamboa-Winkler díjjal őt tüntetett ki. A Magyar Kémikusok Egyesülete és a Spanyol Királyi Kémiai Társaság a két ország azon kiemelkedő tudósait, akik jelentős részt vállalnak a magyar-spanyol kémiai kapcsolatok ápolásában Gamboa-Winkler-díjjal tünteti ki. A díjat felváltva egy magyar és egy spanyol kémikus nyerheti el. Az eddigi magyar díjazottak: Kövér Katalin (Debreceni Egyetem, 2011), Mayer István MTA Természettudományi Kutatóközpont, 2013), Joó Ferenc (Debreceni Egyetem, 2015), Mátyus Péter Semmelweis Egyetem 2017). A díj átadására ünnepélyes keretek között Madridban, július 7-én került sor.

Díszdoktorrá avatták klubtagunkat

Október 19-én a Dél-Afrikai Tshwane University of Technology díszdoktorává (Doctor technologiae (honoris causa)) avatta Karger-Kocsis József professzort, a polimer anyagtudomány és technológiák területén elért világszínvonalú oktatási, kutatási és feltalálói tevékenységéért. A díjátadó ünnepségen Király András László, Magyarország pretoriai nagykövete is részt vett. Web oldal: https://www.tut.ac.za/news-and-press/article?NID=70  

Pécsi lakóház aktívház felújítása kapta az idei Active House Award 2017 díját

Kisteglédi István klubtagunk munkája értékeléseként a dániai Bornholm szigetén rendezett Active House szimpózium keretében Active House Award díjat nyert!

Egy Pécsett 1970-ben létesült családiház az Energia Design tervezési módszer alkalmazásával felújításra került. Ez a projekt hazánk első aktívház felújítása, energia-pozitív energiamérleggel. A napokban a dániai Bornholm szigetén rendezett Active House szimpózium keretében nem csak szakmai konferencia, hanem az idei Active House Award díjátadójára is sor került. Évente egyetlen díjat osztanak ki, további különdíjak kíséretében. Az idei díjat a pécsi aktívház felújítás nyerte el, melynek tervezője Kistelegdi István, az Energia Design Tervező és Kutatócsoport vezetője. A díj mellé az épület Active House minősítésben is részesül.

2017. 09. 27-28

Középiskolai ösztöndíjak 2017

„VÍZ VÍZIÓK” vagy „TERMÉSZETI ADAPTÁCIÓK”

2017. június 08-án átadták a Gábor Dénes Középiskolai Tanulmányi Ösztöndíjakat.

Képes beszámolót a Novofer Alapítvány oldalán olvashatnak.

Az ösztöndíjak ünnepélyes átadását rögzítő két videót is megtekinthetnek: a teljes műsort és/vagy egy rövid összefoglaló anyagot is.

Elismerés

Örömmel értesítjük önöket, hogy tagtársuk Hangody László március 15-én 

„a világon leggyakrabban használt modern porcfelszínképző eljárássá vált autolog osteochondralis mozaikplasztika kutatása, kifejlesztése és klinikai gyakorlatba történő bevezetése során végzett, kiemelkedő színvonalú tudományos munkája elismeréseként”

Széchenyi-díjat vehetett át a Parlamentben.

Kitüntetéséhez ezúton is szívből gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus, 2017 március 09.

Gyászhír

Szomorúan kaptuk hírül, hogy 2017. február 26-án, életének 74. évében elhunyt Dr. Kertész Zoltán Gábor Dénes-díjas búza nemesítő agrármérnök, genetikus szakmérnök, a mezőgazdasági tudomány doktora, a Gabonatermesztési Kutató Kht. kutató professzora.

Zoltán a Gábor Dénes díjat 2006-ban vehette át, a búzanemesítés, a nemesítési módszerek fejlesztése, a hibridbúza előállítás elvi és megvalósítási lehetőségeinek kutatása, a szelekciós és fajtafenntartási eljárások tökéletesítése, a homogén búzaformák előállítása és fenntartása terén elért eredményeiért, 56 búzafajta előállításában való alkotó részvételéért.

Búcsúztatója 2017. március 9-én (csütörtökön) 15 órakor lesz az Újszegedi temetőben.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak