Díj

ELISMERÉS

A Gábor Dénes Díjazottak Klubja által támogatott Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola Prima Primissima díjat nyert.  

Tíz kategóriában idén 14. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. A magyar oktatás és köznevelés kategóriában 2016-ban a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola nyerte el a rangos elismerést.  

A Gábor Dénes Díjasok Klubja és a hejőkeresztúri iskola hét éves együttműködésre tekint vissza, amelynek eredményeként immár 20 000 diák tanul és 1500 pedagógus tanít a Hejőkeresztúri Modell – KIP módszerrel. A program célja a tudásban és szocializáltságban heterogén tanulói csoportok sikeres nevelése, oktatása.  

Az elismeréshez gratulálunk!

Gyászhír

Szomorúan kaptuk hírül, hogy életének 76. évében elhunyt Pázmándi Gyula Gábor Dénes díjas vegyész, gazdasági mérnök. Temetése 2016. szeptember 29-én, 13:00-kor lesz az Óbudai temetőben.

„Budapesten született, 1940-ben. A CORVIN BANK Rt. alelnök-vezérigazgatója. A magyar műszaki-fejlesztés és gyártástechnológiai korszerűsítés, a minőségügy elkötelezett szakembere. A Borsodi Vegyi Kombinátban kiemelkedő érdemeket szerzett a korszerű hazai nehéz vegyipar fejlesztésében. A környezetvédelmi, a minőségügyi és a műszaki felsőoktatás infrastrukturális feltételeit biztosító, ül. a működést anyagilag támogató intézmények jelentős részének alapítója, a hazai iparvállalatok ISO 9000-es szabvány szerinti tevékenységét financiális eszközökkel támogató konstrukciók és pályázatok szellemi alkotója, elindítója. A Budapesti Műszaki Egyetem előadója, a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Kulturális Kamara tisztségviselője, a Magyar Minőség Társaság elnöke, az Eötvös Lóránd-díj tulajdonosa.”

ELISMERÉS, 2016.08. 22.

Nagy örömünkre szolgál, hogy beszámolhatunk egy sikerről Önöknek!

Az Amerikai Kémikusok Egyesülete a múlt héten „Fellowship” kitüntetésben részesítette Darvas Ferencet, a klub elnökét.

A díjat elsőként kapta meg az idehaza élő magyarok között. A kinti magyarok közül korábban Pavláth Attila volt ACS elnök, MTA tag és Oláh György Nobel-díjas részesült ebben a díjban.

Szeretettel gratulálunk és további sikereket kívánunk neki!

2016_08_22_fellowship_kituntetes_df_kicsi.jpg

Gyászhír

Szomorúan kaptuk hírül, hogy 2016. július 20-án 66 éves korában elhunyt Kéri György Gábor Dénes-díjas kutató, vegyész, biokémikus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani Intézet kutató professzora, a Vichem Kft. ügyvezető és tudományos igazgatója.

György 2010-ben kapott Gábor Dénes díjat „… a hazai és nemzetközi biotechnológiai kutatás-fejlesztés terén nemzetközi szinten elismert és kiemelkedő szakmai tevékenységéért, a peptidhormonok szerkezetének és hatásainak vizsgálata, új rákellenes peptid származékok kifejlesztése terén elért eredményeiért, a fájdalomcsillapításban és az izületi betegségek gyógyításában új perspektívát nyitó TT232 jelű rákellenes hatású peptid létrehozásában vállalt meghatározó szerepéért, a jelátviteli terápiában ill. kismolekulájú kinázgátlók gyógyszerfejlesztésében elért világszerte elismert eredményeiért, 69 találmány kidolgozásában nyújtott alkotó közreműködéséért, a magyar tudományos kutatási eredmények nemzetközi ismertségét és tekintélyét egyaránt növelő biotechnológiai cég megalapításáért nyerte el.”

2016. június 03-án átadták a Gábor Dénes Ösztöndíjakat

Gábor Dénes Középiskolai ösztöndíj - „Jövőképem” - 2016

A villamosmérnöki diplomát szerzett Gábor Dénest többek között a plazmajelenségek elmélete foglalkoztatta. 1933-34 között a TUNGSRAM kutatójaként dolgozott, majd érdeklődése végleg az elektronoptika felé fordult. 1947-ben alkotta meg a holográfiát, amelyben elért eredményeiért 1971-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták.

A 60-as évektől kezdve figyelmét mindinkább az emberiség jövője kötötte le. Ekkor születtek a „Találjuk fel a jövőt”, a „Tudományos, műszaki és társadalmi innovációk”, az „Érett társadalom” c. könyvei.

A jövő alakulásával kapcsolatos gondolkodás népszerű a fiatalok körében, amelyet korábbi pályázataink kedvező fogadtatása is bizonyít. Ez inspirálta a Kuratóriumot arra, hogy rendszeressé tegye a középiskolások körében a gondolkodásra sarkalló felhívásait.

A NOVOFER Alapítvány, a reál tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése érdekében „Jövőképem” címmel hirdette meg a Gábor Dénes Ösztöndíj pályázatot a hazai és a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások körében. Örömünkre szolgált, hogy az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a KELLO Könyvtárellátó Kft., a Kutató Diákok Országos Szövetsége, a Kutató Tanárok Országos Szövetsége, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Telekom Zrt., a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, és a határainkon túl élők tájékoztatásánál a Rákóczi Szövetség is segítette a pályázat népszerűsítését.

A felhívás megjelent a világhálón is. (pl. palyazatmenedzser.hu, ujnemzedek.hu, kutdiak.hu, kuttanar.hu, imami.hu, hildszki.hu, stb.) is.

A vállalkozó kedvű diákok az alábbi négy témakörben fogalmazhatták meg víziójukat:

 1. Az infokommunikáció etikai, biztonsági kérdései, az eszközök használatának körülményei (a megosztás, posztolás, lájkolás, hekkelés, stb. veszélyei, illetve következményei)
 2. Digitális orvoslás és nanomedicina jövőkép (pl.: emberbe ültethető elektronikus készülékek üzembiztos működése, azok szándékos zavarásának megelőzése, stb.)
 3. A holográfia felhasználása a modern kutatásban
 4. Elektronoptika fejlődése, modern mikroszkópok (PEM/SEM – pásztázó elektron-mikroszkóp, TEM – transzmissziós elektronmikroszkóp, etc.)

A népszerűsítés eredményeként 8 budapesti, 33 vidéki és 8 külhoni középiskolából 115 diák (29 budapesti, 71 vidéki, 15 külhoni) jelentkezett. Közülük 53-an az „Infokommunikáció”, 43 diák a „Medicina”, 14 fő a „Holográfia” és 5 tanuló az „Elektronoptika” témakört jelölte meg dolgozata témájául. A 83 beérkezett pályázatból (72 %) 40 dolgozat az első, 30 a második, 11 a harmadik és 2 a negyedik témakörrel foglalkozott.

A kizárólag jeligével azonosított pályázatokat két fordulóban, egységes szempontok alapján, pontozással értékelte 27 elbíráló. Az elbírálásra Gábor Dénes-díjas szakemberek, középiskolai tanárok és a Simonyi Szakkollégium hallgatói vállalkoztak. A pályázók és az elbírálók közötti összeférhetetlenséget kizáró módon csoportokba sorolt pályázatok végső sorrendjét legalább négy ill. legfeljebb kilenc elbíráló által adott pontok átlaga határozta meg.

A Zsűri javaslatára kiválasztott tanulók további tanulmányait a NOVOFER Alapítvány, a programot támogató szervezetek felajánlásaival, Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíjjal segítette.

100 e Ft-os ösztöndíjban részesültek:

 • Balázs Csenge, a Zentai Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Árokszállási Laura
 • Lévai Emese Sarolta, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, tanulója, felkészítő tanára Medvegyné Máthé Krisztina
 • Suhajda Eszter, a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója, felkészítő tanára Bacsó Viktória
 • Nemes Tamás Márk, a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Szakmány Csaba

70 e Ft-os ösztöndíjban részesült:

 • Boros Botond Dániel, a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Vicze Zsolt
 • Gál Laura Dalma, a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Szakmány Csaba
 • Szatmári Eszter Zita, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója, felkészítő tanárai Csordásné Marton Melinda és Kovácsné Kovács Ágnes
 • Szegedi Ágnes Cintia, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Ladányi-Szittyai Andrea

50 e Ft-os ösztöndíjban részesültek:

 • Ilia Bence, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulója, felkészítő tanára Bálint Nóra
 • Lipcsei Sándor, a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium diákja, felkészítője Gál Gabriella Éva
 • Pál Fanni Ilona, a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Szakmány Csaba

30 e Ft-os ösztöndíjban részesültek:

 • Ádám Petra, a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Vicze Zsolt
 • Berecz Kinga Réka, a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Éliás Tamás
 • Nagy Abonyi Luca, a Zentai Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Nagy Szilvia
 • Springer Barnabás, a pécsi Leöwey Klára Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Hegedűs János
 • Ténai Éva, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Halász László
 • Várhidi Eszter, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Várhidi Gyula

Gábor Dénes: Találjuk fel a jövőt! című könyvét kapta:

 • Forczek Bianka, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolai,
 • Horvát Melinda, a Zentai Gimnázium,
 • Szuhaj Katinka, a békéscsabai Szlovák Gimnázium,
 • Tóth Flóra, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium,
 • Gulyás László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
 • Pallagi Patrik, a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanulója

Különdíjakat ajánlott fel a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány, a Rákóczi Szövetség és a T-Systems Magyarország Zrt. is. Az ösztöndíjasok megkapták az OTDK által adományozott „Tehetség útlevelet” is.

A díjakat a 2016. június 3-án, az MTA Felolvasó termében tartott ünnepség során vehették át a diákok.

Az Alapítvány kuratóriuma nevében itt is köszönetet mondunk valamennyi közreműködőnek, akik önzetlen munkájukkal segítették a pályázat meghirdetését, népszerűsítését majd elbírálását, és valamennyi támogatónak, akik nélkül nem juttathattunk volna ösztöndíjat a tehetséges tanulóknak.

A program támogatói:

„Budapest Bank Budapestért” Alapítvány, ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., ANK Autós Nagykoalíció, BHE Bonn Hungary Kft., DARHOLDING Kft., EMIKA Elektromechanikai Zrt., ERICSSON Magyarország Kft., Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt., Lambda-Com Kft., Magyar Tudományos Akadémia, NOVOFER Távközlési Innovációs Zrt., SEMILAB Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt.

Szakmai együttműködő partnerek:

BME Simonyi Károly Szakkollégium, Eötvös Loránd Fizikai Társulat, Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, KELLO Könyvtárellátó Kft., Kutató Diákok Országos Szövetsége, Kutató Tanárok Országos Szövetsége, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Telekom Zrt., MANO Hologram Kft., Messzehangzó Tehetségek Alapítvány, Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, Országos Tudományos Diákköri Tanács, T-Systems Magyarország Zrt., Rákóczi Szövetség

Forrás: Novofer Alapítvány

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak