Díj

Falk György Alfréd

A díjazás éve: 2017

gépészmérnök, a VARINEX Zrt. igazgatóságának elnöke, címzetes egyetemi docens

Budapesten született 1951-ben. Gépészmérnök (BME – 1975), gazdasági szakmérnök (BME – 1984). Szakmai pályafutását a Gépipari Technológiai Intézetben (GTI) kezdte a számítógéppel segített mérnöki tevékenységek területén. Tudományos főmunkatársként számtalan cikket és tanulmányt közölt. A rendszerváltáskor kutató intézeti társával – Voloncs Györggyel – magánvállalkozást indítottak. Működésük során a K+F tevékenység napi gyakorlattá vált, elsősorban a 3D nyomtatás alkalmazásainak területén értek el jelentős eredményeket. Hazánkban a BME-vel közös projekt keretében üzemeltették be 1989-ben az első 3D nyomtatót. A 3D nyomtatás képzésének tematikáját, gyakorlatait Falk György állította össze, amely komplex módszertant ma is sikerrel alkalmaznak az oktatás szinte minden területén. A BME-n végzett térítésmentes oktatási tevékenységét az Oktatási Minisztérium Kármán Tódor díjjal is jutalmazta. Az Innovációs Nagydíj pályázaton a BME-vel közösen 2000-ben elnyerték az Oktatási Minisztérium Innovációs Díját.

A BME „A gyors szerszám- és prototípusgyártás magyarországi megteremtéséért, kiemelkedő szerepéért a technológia ipari és oktatási bevezetésében és elterjesztésében” indoklással címzetes egyetemi docensi címet adományozott neki. Kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytat elsősorban a gyakorlat orientált alkalmazott mérnöki szakterületeken. Egy egyetemi jegyzet mellett 3 könyvfejezetet, míg 6 folyóiratban kb. 60 cikket írt. Konferencia előadásainak száma közel 50. Az írásos tevékenységeiért - két alkalommal - a GTE Műszaki Irodalmi Díját kapta meg.

A díjat a rétegről-rétegre építkező gyors prototípusgyártás (Rapid Prototyping) mai népszerű nevén a 3D nyomtatás meghonosítása és a 3D nyomtatás széles körű alkalmazási lehetőségeinek feltárása, a kis sorozatú gyártásra alkalmas fröccsöntő szerszámok, a fogászati és az egyedi koponyacsont hiányok megszüntetéséhez szükséges implantátumok, a hőre lágyuló poliamid porból gyártható alkatrészek komplex technológiájának az ún. Additív Manufacturing eljárásoknak megfelelő kifejlesztése, a vákuummal szabályozott nyomásos öntéstechnológia továbbfejlesztése terén elért eredményeiért, sikeres cégalapítási és cégfejlesztési, valamint áldozatkész egyetemi oktatási tevékenységéért kapta.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak