Díj

Dr. Tóth Magdolna

A díjazás éve: 2012

Kertészmérnök, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

1951-ben született Nyírgyulajban. 1974-ben kertészmérnöki oklevelet, 1977-ben univ dr címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. A mezőgazdasági tudomány kandidátusa (1983), az MTA doktora (2007). A Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető professzora, s kilenc évig felsővezetői funkciókat (dékán, campuselnök, rektorhelyettes,) is ellátott. Az MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottságának elnöke, Tudományetikai Bizottságának tagja. Részt vett a PomeFruitHealth COST Action 864 munkájában, az EU FruitBreedomics Network s az ISHS Commission Plant Genetic Resources tagja. Szűkebb szakterülete a pomológia és a gyümölcsnemesítés. Az alma rezisztencianemesítés hazai megalapozója, kidolgozója. 4 államilag elismert, szabadalmi eljárás alatt álló almafajta és 7 bejelentett fajtajelölt nemesítője, 5 fajta honosítója. Elsőként mutatott rá a régi hazai almafajták, mint rezisztencia génforrások nemesítési értékeire. Közleményeinek száma 375. Elismerései: Széchenyi professzori ösztöndíj (1999). Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszteri Elismerő Oklevél (1999). Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2006). Tankönyv Nívódíj (2006). BCE Aranyérem (2012).

A díjat az alma hazai fajtahasználatának korszerűsítését célzó fajtaértékelő kutatásaiért, a hazai üzemi almatermesztésben mintegy 60%-os arányban szereplő almafajták honosításáért, az alma rezisztencianemesítés hazai megalapozásában és kidolgozásában végzett alkotó munkásságáért, négy államilag elismert és szabadalmaztatás alatt álló almafajta és hét fajtajelölt nemesítéséért, a gyümölcs biobanki tevékenység nemzetközileg is sikeres irányításáért, a szakember utánpótlásban, a PhD. képzésben vállalt áldozatos munkájáért kapta meg.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak