Díj

Dr. Szente Lajos

A díjazás éve: 2017

vegyész, az MTA doktora, a CycloLab Kft. ügyvezető igazgatója, a ciklodextrin technológia nemzetközileg elismert úttörője

Budapesten született 1951-ben. ELTE vegyész (1975), az MTA doktora (2003). 1975-1989 között a Chinoin Gyógyszergyárban Szejtli József, a hazai ciklodextrin kutatás elindítója mellett dolgozik, majd 1990-től a CycloLab Ciklodextrin K+F Laboratórium Kft. tudományos igazgatója lesz. Ez idő alatt számos, iparjogilag védett eljárást és terméket dolgoz ki munkatársaival. 1981-82-ben az USA Nemzeti Egészségügyi Hivatal (NIH) Makromolekuláris kémiai osztályán vendégkutató. Itt dolgozzák ki a ma már általánosan használt biztonságos gyógyszer-segédanyag, a 2-hidroxipropil-béta-ciklodextrin szintézisét és gyógyszerészeti alkalmazását. Ez a segédanyag ma már több, világszerte engedélyezett injekciós készítmény alkotója. 2010 óta a ciklodextrin segédanyagból gyógyszer hatóanyag is lett. Egy ritka és gyógyíthatatlan gyermekbetegség kezelésére árva gyógyszerként alkalmazzák az USA-ban, EU-ban és Japánban. 2003-tól napjainkig a cég ügyvezető igazgatójaként dolgozik, ebben az időszakban vezetésével a kutató-fejlesztő vállalat kis gyógyszergyárrá alakul: az USA és EU piacokra saját, szabadalommal védett eljárással gyártanak évi 6-8 tonnás mennyiségben parenterális gyógyszer-segédanyagot. Jelen fő kutatási területe kémiailag hangolt ciklodextrin nano-tartályok tervezése és alkalmazása gyógyszer túladagolások és akut mérgezések hatékony kezelésére. Az MTA köztestületének és az MTA Szerves- és Biomolekuláris Kémiai Bizottságának tagja. A Nemzetközi Szénhidrát Társaságban (ICO) hazánkat képviseli, továbbá a Nemzetközi Ciklodextrin Társaság elnökségi alapító tagja. Tudományos közleményeinek száma közel 200, több mint 50 szabadalom társfeltalálója. 8 könyv illetve könyvfejezet társszerzője. Számos rangos tudományos folyóirat állandó szakbírálója, a magán kezdeményezésű, immáron három évtizede megjelenő Cyclodextrin News c. saját folyóirat kiadója, társszerkesztője. Publikációira történt független hivatkozások száma kb. 4800, Hirsch indexe: 33.

A díjat a zárványkomplex-képzésen alapuló életmentő detoxikálási módszer kifejlesztése, a korszerű anaszteziológiai protokoll mindennapos részévé vált ciklodextrin-termék és gyógyszerészeti segédanyagok kifejlesztése, a ciklodextrinek oldatbani önszerveződése, aggregációja mechanizmusának felderítése, új, ipari jelentőségű molekuláris nano-tartályok fejlesztése csekély szennyvíz kibocsátású, hatékony kromatográfiás, környezetkímélő tisztítási eljárás kidolgozása terén elért eredményeiért, a társszerzőként jegyzett szabadalmi bejelentések kidolgozásában való alkotó közreműködéséért, illetve a sikerrel vezetett nemzetközi hírű kutatófejlesztő magánvállalkozás megalapításáért és működtetéséért nyerte el.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak