Díj

Dr. Prószéky Gábor

Programozó matematikus, általános nyelvész, az MTA doktora, a MorphoLogic ügyvezető igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára

A díjat a hazai és nemzetközi szintű nyelvtechnológiai innovációiért, a Magyar WordNet, azaz egy általános célú magyar nyelvi fogalomtár létrehozásában vállalt meghatározó tevékenységéért, a hazai nyelvtechnológiai képzés alapjainak kialakításáért, az első angol-magyar és magyar-angol gépi fordítóprogram létrehozásában és az erre épített ingyenes nyelvi szolgáltató portál fenntartásában vállalt alkotó tevékenységéért nyerte el.

1954-ben született Budapesten. Az ELTÉ-n programtervező matematikus (1981), majd általános és alkalmazott nyelvész (1982) diplomát szerez. A nyelvtudomány kandidátusa (1994), az MTA doktora (2005), habilitált egyetemi tanár (2006). Egyik alapítója és igazgatója az első hazai nyelvtechnológiai kutatás-fejlesztésre specializálódott vállalkozásnak, az 1991-ben létrehozott MorphoLogic cégnek. A nyolcvanas évek eleje óta számos egyetemen oktat. A PPKE Információs Technológiai Karának a kar megalakulásától kezdve tanára, 2006 óta a kar innovációs dékánhelyettese. Az MTA Szótári Munkabizottságának elnöke, az MTA közgyűlési képviselője, számos tudományos testület tagja. Az Európai Közösség számítógépes nyelvfeldolgozással kapcsolatos fórumainak szakértője és gyakori előadója, mintegy 30 hazai és nemzetközi számítógépes nyelvészeti K+F projekt vezetője. Több mint 120 tudományos publikációja mellett három könyvet is írt az emberi nyelvek számítógépes feldolgozásáról. Munkásságáért 2000-ben Széchenyi-díjat kapott. További díjai: Kalmár László-díj (1995), Gyúrós Tibor- díj (2002), Brassai Sámuel-díj (2005), Magyar Informatikáért szakmai érem (2005), Az Év Informatikai Oktatója – különdíj (2009).

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak