Díj

Dr. Matuz János

A díjazás éve: 2011

Agrármérnök, mezőgazdasági genetikus szakmérnök, a mezőgazdasági tudomány doktora, a Gabona Kutató Kft. kutatási igazgatói tanácsadója, a Szegedi Tudományegyetem professzora.

1947-ben Gödöllőn született. 1972-ben agrármérnöki, 1975-ben mezőgazdasági genetikus szakmérnöki oklevelet szerzett a gödöllői Agrártudományi Egyetemen. A mezőgazdasági tudomány kandidátusa (1985), az MTA doktora (2004). 1972 óta a szegedi Gabonatermesztési Kutató Intézet (jelenleg GK Kft) búzanemesítője. Tudományos munkája a búzafajták nemesítésének és fajtafenntartásának elméleti, módszertani és technikai problémáira irányul, de emellett a jó lisztminőségre és a betegség ellenállóságra való nemesítés kérdéseivel is foglalkozik. Eddig több mint 400 publikáció megírásában vett részt. 39 évi nemesítési munkája eredményeként társnemesítője több mint 60 államilag elismert búzafajtának, amelyek közül 47 szabadalommal védett. 2002-2010 között a GK Kht ügyvezető igazgatója volt, jelenleg ott tudományos tanácsadó, nemesítő, 2010-től a Szegedi Tudomány Egyetem Mérnöki Karának egyetemi tanára. 2008-tól az MTA Növénynemesítési Bizottságának elnöke. Elismerések: Baross László emlék plakett (1999), Fleischman Rudolf díj (1999), MTA és a Magyar Szabadalmi Hivatal Innovációs Díja (2000), Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje (2004), Jedlik Ányos Díj (2006).

A díjat a hazai növénynemesítés, a gabonafélék, különösen az aestivum és durum búzák nemesítése terén társnemesítőként elért eredményeiért, mely búzafajták többsége – magas beltartalmi értékük és termésátlaguk, valamint biztonságos termeszthetőségi tulajdonságaik révén – igen kedvelt a gazdálkodók körében, továbbá hazai és nemzetközi szinten kiterjedt szakmai publikációs tevékenységéért nyerte el.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak