Díj

Czirók András

fizikus, az ELTE Biológiai Fizika tanszék adjunktusa, a University of Kansas Medical Center Anatómia és Sejtbiológia tanszék részállású kutatója

A nemzetközi díjat a biológiai rendszerek önszerveződésének kutatása, a sejtek és környezetük kölcsönhatásának vizsgálata terén elért eredményeiért kapta, melyek hozzájárulhatnak a mesterséges szövetek előállításához és fenntartásához.

1973-ban született Miskolcon. Fizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte diplomáját 1996-ban, Ph.D. fokozatát 2000-ben. 1999-tõl egy évig a Collegium Budapest tagja. 2000 és 2001 között NATO-NSF posztdoktori ösztöndíjas as Egyesült Államokban. 2001-tõl az ELTE Biológiai Fizika tanszékének adjunktusa. 2002-tõl részállású kutatója a University of Kansas Medical Center Anatómia és Sejtbiológia tanszékének. Elméleti és kísérleti kutatásainak területe a biológiai rendszerek önszervezõdése. Szövettenyészetek és élõ szervezetek újszerû mikroszkópos vizsgálatával tanulmányozza a sejtek és környezetük kölcsönhatásait, az embrionális fejlõdés korai szakaszát, ezen belül is a korai érhálózat kialakulását. Ezen vizsgálatok biológiai illetve fizikai jelentõségükön túlmenõen hozzájárulhatnak mesterséges szövetek fenntartásához és elõállításához. Tudományos munkáit több mint 50 közleményben ismertette, amelyek fizikai illetve biológiai szakfolyóiratokban jelentek meg. Munkáira eddig közel 700 hivatkozást kapott, több tudományos ismeretterjesztõ könyv illetve folyóirat is idézi.

Pro Scientia aranyérmes.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak