Díj

Dr. Barna László

A díjazás éve: 2018

mérnök fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője

Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta, ahol 1999-ben mérnök-fizikus diplomát szerzett, majd a BME, a SOTE és PPKE közös képzésében 2002-ban orvosbiológiai mérnök diplomát kapott. Szakmai pályafutását az MTA-Enzimológia intézetében Dr. Závodszky Péter fehérjefizikai kutatócsoportjában kezdte, ahol molekuladinamikai szimulációk segítségével vizsgálta egyes fehérjék fizikai tulajdonságait. 2010-ben csatlakozott az MTA-KOKI kutatói közösségéhez, ahol jelenleg a Nikon-KOKI fénymikroszkópos képalkotó központ vezetőjeként dolgozik. Oktatási és kísérlettervezési tevékenysége mellett fő kutatási területe a szuperfelbontású fénymikroszkópia alkalmazása az idegtudományi kutatásokban. A kétezres években megjelent szuperfelbontású fénymikroszkópiai módszerek új lehetőségeket kínálnak az élettudományokban, de kihívások elé állítják a kutatói közösséget az adatelemzés és a méréstechnika terén. Munkájával új szoftveres adatelemzési módszerekkel és technikai fejlesztésekkel járult hozzá a STORM szuperfelbontású mikroszkópia rutinszerű használatához sejtkultúrában és idegszöveti preparátumokban. Számos tudományos publikációja jelent meg neves lapokban (pl. Nature Neuroscience). Összesített impakt faktora ~60, idézettsége 821. Munkájával kiérdemelte a Fiatal Biotechnológusok Nívódíját.

A díjat a a szuper-felbontású mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő bevezetéséért, a Fénymikroszkópos Képalkotó Központ világszerte elismert kutató-fejlesztő mikroszkópos műhellyé történő alakításában betöltött szerepéért nyerte el. A díjazott a szuper-felbontású fénymikroszkópia STORM (Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) típusának és a konfokális mikroszkópiának úttörő ötvözésével a világon először volt képes azonosított idegsejt nyúlványokban a célfehérjék mennyiségének és helyzetének nanométeres pontosságú meghatározására és a molekuláris változások nyomon követésére idegrendszeri beavatkozások után.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak