Díj

Dr. Balogh Géza

A díjazás éve: 2017, Gábor Dénes Életműdíj

villamosmérnök, az Interton Kft. ügyvezetője

Dr. Balogh Géza 1941-ben született Makón. Okl. villamosmérnök (1964). Egyetemi doktor, a Műszaki tudomány kandidátusa (1991). A BEAG Fejlesztési főosztályán fejlesztőmérnök, osztályvezető (1965-1979), majd főosztályvezető (1980-1992). A „Műszaki akusztika” előadó tanára (KKVF, 1980-2008). Opponens az MTA, BME, KKVF kereteiben. 1990 után több vállalkozást alapít. Az Interton Kft. ügyvezető igazgatója (1991-). Kutatásainak fő témája az irányított hangsugárzás és hangvétel. Többhangkapus hangsugárzók és mikrofonok, ill. ezek rendszerének optimalizált működésére, tervezésére 3D modellező rendszert dolgozott ki. A beszédérthetőség modellezésében is úttörő. Pályája során nagyszámú szabadalomképes elektroakusztikai berendezést fejlesztett ki. Kutatómunkáját hasznosítva új hangsugárzó- és komplex hangosítási rendszerek fejlesztését irányítja, amelyek nagy távolságban, vagy nagy utózengésű terekben jó beszédérthetőséget biztosítanak. Kutatási és fejlesztési eredményeit bel és külföldön több száz megvalósítás követi, mint pl. a Magyar Országgyűlés üléstermének első számítógép vezérlésű hozzászólói hangrendszere, vagy a Paksi Atomerőmű számítógép vezérelt biztonsági hangrendszere. 30 publikáció, 1 főiskolai jegyzet, 18 (+62 külf.) szabadalom. Tagságok: MTA köztestület, MTA AOB, OPAKFI vezetősége (2006-tól az egyesület Tudományos Bizottságának vezetője), MMK, AES (USA). A „Békésy díj” (1992) tulajdonosa, 4 alkalommal nyerte el a „Kiváló feltaláló arany fokozata” kitüntetést.

A díjat a magyar elektroakusztikai ipar tekintélyének növelésében, a technika világszínvonalát képviselő termékek és rendszerek fejlesztésében vállalt több évtizedes alkotó tevékenységéért, az irányított hangsugárzással kapcsolatos szabadalmakkal is védett önállóan és szerzőtársakkal közösen kidolgozott találmányaiért, a hiperkardioid vonalsugárzó sikeres világpiaci hasznosításáért nyerte el.

Nevéhez fűződik a Magyar Országgyűlés üléstermeinek első számítógép vezérlésű hozzászólói hangrendszerének és a Paksi Atomerőmű számítógép vezérelt biztonsági, riasztó, tájékoztató hangrendszerének kidolgozása.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak