Díj

Az orvosi diagnosztika perspektívái, legújabb eredményei

Az estről készült felvételt IDE kattintva megtekintheti.

ELŐADÓK:

Dr. Szigeti Krisztián fizikus, biofizikus, Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa és a Kinepict Health Kft. társalapítója és ügyvezető igazgatója

Előadás címe: Kvantitatív képalkotó módszerek az orvostudományban

Az ezredforduló óta Magyarországon is jelentős mértékben kezdtek elterjedni a multimodális, kvantitatív orvosi képalkotó berendezések, azonban a molekuláris képalkotás alap koncepciója Hevesy György munkásságához vezethető vissza. A képalkotás eredményeinek kiértékelése tapasztalt radiológus szemén keresztül zajlik manapság is. A modalitások időbeli és térbeli felbontásának növekedése, a modalitások kombinációja, a kvantitatív algoritmusok, a radiomika fejlődése és a mesterséges intelligencia jelentősen felgyorsította a diagnosztikai döntéshozatalt és a pontosságot így a radiológust segítő módszerek alakultak ki. Az előadásban néhány példán keresztül bemutatásra kerül, hogy hogyan alakult át a képalkotás technológiája és milyen algoritmusok segítik az orvost a döntéshozatalban, vagy mutatnak meg olyan részleteket, amelyek korábban észrevehetetlenek voltak.

Dr. Kovács Levente villamosmérnök, az Óbudai Egyetem egyetemi tanára és rektora

Előadás címe: Kiberorvosi rendszerek

Az ipari digitalizáció (Ipar 4.0), vagy más néven a kiberfizikai rendszerek komoly hatással vannak az egészségügyi ipar fejlődésére is. Ennek eredménye a kiberorvosi terület megjelenése: hogyan tudjuk a mindennapi életbe beilleszteni a különböző egészségügyi alkalmazásokat és eszközöket, hogy azok mind orvos, mind felhasználó vagy beteg oldalról egy sokkal személyre-szabottabb felhasználást tegyenek lehetővé. A felvetés a teljes egészségügyi mérnöki területre kihat, a cél pedig olyan matematikai algoritmusok fejlesztése, mely a páciens fiziológiája alapján személyre szabható, adaptálható, rátanítható vagy akár javítható és ezáltal a megfelelő orvosi eszköz „intelligenciája” is növelhető. Mindehhez a mai legújabb kutatási trendek: big data, felhő alapú számítások, mesterséges intelligencia, vagy a modern szabályozási algoritmusok. Ezáltal a kiberorvosi rendszer fogalom egy olyan smart- vagy okos-egészségügyi „keretrendszert” eredményez, ahol a számítási kapacitás, gépi intelligencia és irányításelmélet segítségével intelligensebb döntéstámogató rendszereket tudunk alkotni, jobban segítve az orvosok, ápolók munkáját, valamint a betegek vagy felhasználók életminőségét.

Kiss Máté egyetemi tanársegéd, ELTE TáTK Kulturális Antropológia Tanszék

Előadás címe: Az orvosi antropológia lehetőségei

A kulturális antropológia diszciplínája egyes kisközösségek vizsgálatakor sem hagyhatja figyelmen kívül az emberi élet alapvető és univerzális jelenségeit, tapasztalatait, a testhez, a betegségekhez és a halálhoz való viszonyt, az ezekről alkotott képzeteket és ezekhez kapcsolódó kulturális gyakorlatokat. E különféle hitrendszereket és cselekvéseket kísérli meg feltárni, rögzíteni és értelmezni az orvosi antropológia, melynek példái segítségével előadásomban megpróbálom felvillantani egyes új orvosi módszerek lehetséges társadalmi hatásait.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak