Díj

A holográfia fejlődése Gábor Dénes után

Témája: Mi a holográfia, milyen új területeken hasznosítják a holográfiát.

Előadók:

Dr. Koppa Pál Gábor Dénes-díjas, egyetemi tanár, BME TTK Fizikai Intézet, és

Sarkadi Tamás egyetemi docens BME TTK Atomfizika Tanszék

Előadásuk címe: A holográfia mai szemmel – „cherchez la phase”

Előadásuk vezérfonala Gábor Dénes korszakalkotó felismerése, amely szerint egy fényhullám amplitúdója, frekvenciája és terjedési iránya mellett a fázisa is érzékelhető és hologram formájában rögzíthető. A fázis érzékelése, manipulálása és rekonstrukciója szó szerint új dimenziókat nyitott a méréstechnika, a mikroszkópia, a képmegjelenítés, és a biztonságtechnika területén. Az előadásban néhány korszerű alkalmazás példáján keresztül mutatják be a holografikus elv működését, és annak hatását a mai tudományra és technológiára.

Kiss Máté egyetemi tanársegéd, ELTE TáTK Kulturális Antropológia Tanszék

Előadás címe: Hogyan, miként és mit látunk egyes kultúrákban? Milyen különbségek tapasztalhatók a világ érzékelésében egyes csoportok között?

E klasszikus kulturális antropológiai kérdésekre számos különféle példa hozható, melyre az előadás elején rövid utalás történik, majd az antropológiai módszertan alapvetésének számító terepmunka során alkalmazott képrögzítési technikák morális dilemmáin, kérdésfelvetésein, vitatott praxisain keresztül az előadó megkísérli bemutatni a tudományetikai megfontolások és technológiai újítások összekapcsolódásának egy-egy mozzanatát.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak