Díj

Beszámoló a GDDK 2020. szeptember 30-án „COVID-19: tulajdonságok, védekezési lehetőségek” címmel megrendezett Klub-estjéről.

A Gábor Dénes-díjasok Klubja online estjének szervezői Prof. Dr. Darvas Ferenc klubelnök, Ilinyi János elnökhelyettes, Dr. Haidegger Tamás IB tag és Ács Tünde Fatima klubtitkár voltak, az est moderátora Prof. Dr. Sarkadi Balázs volt.

A klubtagok körében igen nagy érdeklődés mutatkozott a COVID-19 betegség orvosi háttere és a magyarországi járványhelyzet iránt, ezért a szervezők az est előadóiként olyan Gábor Dénes-díjas szakembereket kértek fel, akik a vírus tulajdonságaival, fertőzőképességével, kimutathatóságával és az ellene való védekezés lehetőségeivel foglalkoznak.

Az online rendezvény nyitóelőadója Prof. Dr. Merkely Béla (Semmelweis Egyetem) volt, az előadás címe: COVID-19 járvány Magyarországon H-UNCOVER (HUNgarian COronaVirus disease- 19 Epidemiological Research) - országos reprezentatív epidemiológiai kutatás.

Az előadó bemutatta a COVID-19 magyarországi járvány első és második hullámának epidemiológiai jellegzetességeit, a járványügyi védekezés lehetséges formáit. Részletes adatokat mutatott a hazai populáció átfertőzöttségéról, a statisztikai elemzésekről. Tájékoztatott a “nyáj-immunitás” kialakulásának valószínűtlenségéről, a gyógyszerek és a vakcinák fejlesztésének aktuális állásáról.

A Klub-est második előadója Prof. Dr. Lacza Zsombor (Testnevelési Egyetem) volt, az előadás címe: Az anti-COVID plazmaterápia: négy hét alatt az új terápia ötlettől a betegek kezeléséig.

Az előadó a plazmaterápia bevezetéséről, klinikai alkalmazásáról beszélt és a következő kérdéseket tárgyalta:

  • mik voltak az előfeltételek ahhoz, hogy ez egyáltalán lehetséges legyen?
  • Miért tudott most példás gyorsasággal ügyintézni és dönteni ugyanaz a testület-sorozat, amely máskor hónapokat kivár?

* Van-e maradandó technológiai vagy üzleti haszna a járvány elleni küzdelemnek, illetve az itt felhalmozott tapasztalatnak?

A következő előadónk Dr. Haidegger Tamás (Óbudai Egyetem, HandInScan társalapító) volt, az előadás címe: Digitális egészségtechnológiai megoldás a tiszta kezekért.

Haidegger Tamás bemutatta, hogy a COVID-19 példa nélküli gyors elterjedését a személyi higiéné hiányos gyakorlata is felelős, a nem szakmabeliek 90-95%-a nem képes kezének megfelelő fertőtlenítésére, sem szappanos kézmosásnál, sem pedig alkoholos kézfertőtlenítésnél. A HandInScan célja egy olyan automatizált, a legmodernebb informatikai eszközöket és megoldásokat integráló oktató és kontroll rendszer elterjesztése, amely az egészségügyi szakdolgozók kézmosását közvetlenül és objektíven kiértékeli és folyamatosan ellenőrzi. A rendszer elérhető és felhasználható a civil lakosság számára is iskolákban, éttermekben, közintézményekben. A továbbiakban az előadó a HandInScan innovatív startup cég rövid történetét mutatta be. A cég több mint 6 éve kezdte meg kutató-fejlesztő tevékenységét, és a Semmelweis Solution kézhigiénés oktató eszközként a világ 15 országának közel 100 egészségügyi intézményében működik ma már. A digitális egészségtechnológia révén az ellenőrzött, minőség-alapú kézhigiénia, mint készség kifejleszthető egyes szakmai körökben, valamint a társadalom szélesebb rétegei számára is elérhetővé válik. A Semmelweis Solution globális szinten is újításnak számít, amit megerősítenek a futó nemzetközi együttműködések, a WHO POPS csoportban való részvétel, valamint a kidolgozás alatt álló ISO CWD 23447 nemzetközi szabvány is.

Az utolsó felkért előadó Dr. Szente Lajos (Ciklolab) volt, az előadás címe: A ciklodextrin technológia szerepe a korona vírus elleni küzdelemben.

Szente Lajos elmondta, hogy jelenleg az egyik legígéretesebb koronavírus elleni szer a Gilead cég Remdesivir nevű hatóanyaga. A Remdesivir (GS-5734) hatóanyagot eredetileg az Ebola és Hepatitis vírusok ellen fejlesztették, ám nem volt elég hatásos. Ez év elején derült ki, hogy a koronavírus elleni hatása jelentős. A molekula, kémiailag egy foszforamidát pro-drug, melynek aktiv metabolitja (GS-441524) egy trifoszfát származék. Ez a vegyület hatékonyan gátolja a koronavirus RNS képződését, feltehetően az RNS láncok lezáródása, vagy azok mutációja révén. A Remdesivir ipari szintézise bonyolult, soklépéses, több királis centrum kialakulásával terhelt folyamat. Tisztítása is különleges pl. királis állófázison, preparativ kromatográfia vezet az izomer-tiszta hatóanyaghoz. A vegyület formulációs igénye is nagy: vízben igen rosszul oldódó, szájon át nem adható anyag, mert a májban történő metabolizmus inaktiválja a molekulát. Jelenleg injekciós formában van forgalomban. Mivel a vízen kívül etanolban és a szokásos felületaktív segédanyagokban is rosszul oldódik, egy anionos béta-ciklodextrin származék segítségével sikerült stabilis injekciós készítménnyé formázni. A készítményben a szulfobutil-béta-ciklodextrin nevű gyógyszer-segédanyag biztosítja a Remdesivir hatékony oldatkoncentrációját, oldatstabilitását, molekuláris diszperzitását vizes közegben. Érdekes módon a Veklury™ néven forgalomban lévő termék összetétele 3.23 % Remdesivir és 96.77 % szulfobutiléter-béta-cikodextrin, tehát a gyártásához sok segédanyagra van szükség. Ez év márciusában a betegség gyors terjedése és az FDA engedélye a ciklodextrinnel formulázott Remdesivir használata iránt óriási globális igényt teremtett. A CycloLab kft. szabadalommal védett, független eljárást dolgozott ki a segédanyag szintézisére, megvalósította annak ipari méretű gyártását is. Jelenleg 15 tonnás éves kapacitással folyik a segédanyag gyártása, a készítmény elérhetőségéhez folyamatosan biztosítják az injekciós segédanyagot.

Az előadásokat élénk vita követte, elsősorban Merkely Béla professzor kapott kérdéseket a magyarországi járványhelyzetről, a vakcina várható elérhetőségéről és az eredményesnek látszó gyógyszeres kezelésekről. A GDDK a jövőben is fog hasonló, tematikus klub-esteket szervezni, amire nagy szeretettel várjuk a tagságot.

A beszámolót készítette: Prof. Dr. Sarkadi Balázs.

(A rendezvényről készült felvétel igény esetén a szervezőknél elérhető.)

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak