Díj

A Covid-19 járvány hatása az emberi közösségekre

A Gábor Dénes-díjasok Klubja online estjének szervezői Ilinyi János elnökhelyettes, Dr. Haidegger Tamás IB tag és Ács Tünde Fatima klubtitkár voltak, az est moderátora Prof. Dr. Sarkadi Balázs volt.

Az estről készült felvételt IDE kattintva megtekintheti.

Dr. Darvas Ferenc klubelnök köszöntötte a megjelenteket.

Előadók:

  • Dr. Moldvay Judit, Osztályvezető főorvos, Egyetemi magántanár, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

COVID-19 – Kihívások és kérdések a klinikum oldaláról

„A COVID-19 nagy kihívás elé állította az egészségügyi dolgozókat. Egy addig ismeretlen kórokozóval kellett felvenni a versenyt, ami új diagnosztikus és terápiás stratégiák kialakítását tette szükségessé. Az előadás során áttekintjük a betegség klinikai tüneteit, a főbb laboratóriumi és radiológiai eltéréseket, valamint a rendelkezésünkre álló terápiás lehetőségeket. Érintjük emellett a COVID-19 okozta járulékos veszteségeket és kihívásokat is.”

  • Dr. Gyarmathy Éva, (MTA) TTK, Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatárs

COVID generáció?

„A COVID-19 járvánnyal a 21. század beszólt a 20. században szocializálódott létünkbe. A biztonságos (vagy annak tűnő) környezet átalakult. Új hangsúlyok kerültek előtérbe, amelyek nyomán a látszat időnként elfedi a lényeget. A nyugalom felborult, és az elmaradott, leromlott oktatási rendszerben a földmozgás hatalmas repedést okozott. A tanítási-tanulási tevékenységek közé olyan jelenségek ékelődtek, amelyek nehezítik az együttlétet, a közös munkát. A bizonytalanság érzése rátelepedett elsősorban a tanárokra, de ezt a diákok is átérzik. Sokan úgy élik meg a helyzetet, hogy a lehetőségek beszűkültek.

A még mélyen a szocializációs életszakaszukban lévő gyermekek számára a világlátás és a mindennapi rutin szintjén is beépülnek a történések, miközben a tanulásuk és a tanulás lehetősége is megváltozott. Lehetséges, hogy a járvány olyan erőteljes nyomokat hagy az érintett generáción hogy akár COVID generációként is gondolhatunk a mai gyerekek és fiatalok nemzedékére.”

  • Csepeli György, professzor emeritus, ELTE TáTK Doktori Iskola, Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program vezető

Mene, mene, tekel, ufarszin

„Az előadásban felelevenítem Belsazar babiloniai király utolsó estéjét, amikor a palotájában rendezett lakoma vendégei előtt a terem falán megjelent négy rejtélyes szó: mene, mene, tekel ufarszin. A szavak Belsázár végzetét jelezték, aki vétkei miatt elveszítette Isten kegyelmét. A vírusjárvány az emberiségnek szóló üzenet, melyre egyesek úgy reagálnak, hogy kényszeresen nem vesznek róla tudomást, míg mások depresszióba esnek. Mindkét reagálást a szorongás táplálja. Helyettük egy harmadik reagálást javaslok, melynek lényege az eddig járt utak elhagyása, az értékek átértékelése.”

  • Keserű György Miklós, az MTA lev. tagja, Természettudományi Kutatóközpont, Gyógyszerkémiai Kutatócsoport, Magyar Koronavírus-kutatási Akciócsoport

Gyógyszeres lehetőségek koronavírus-fertőzöttek kezelésére

„Bár a COVID-19 járvány megállításában a döntő szerep a vakcináknak jut, a jelenleg is zajló klinikai vizsgálatok, az engedélyezési folyamat, a vakcinák hatékonysága, gyártása és logisztikája, valamint az oltási kampányok várható teljesítőképessége alapján szükség van és huzamos ideig szükség lesz olyan gyógyszeres terápiákra, amelyek segítséget nyújthatnak a vírusfertőzöttek kezelésében. A gyógyszeres kezelés lehetőségeit klinikai kutatások ezrei próbálják feltérképezni. Az előadás az eddigi eredményekről, a vírus elleni támadás lehetséges célpontjairól és módszereiről, valamint a magyar kutatásokról ad tájékoztatást.”

Az előadásokat kérdések, vita követte Sarkadi Balázs moderátor vezetésével. Sarkadi Balázs és Darvas Ferenc zárják az estet.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak