Díj

Beszámoló a Stádium 28 Kör és a Gábor Dénes Díjasok Klubja közös fórumáról

A Stádium 28 Kör és a Gábor Dénes Díjasok Klubja 2018. február 9-én rendezett nyilvános fórumot “Versenyképesség és Innováció” címmel, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában.

A fórum moderátora Kertész János fizikus professzor, az MTA rendes tagja, három előadója Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, a Corvinus Egyetem volt rektora, az MTA rendes tagja, Inzelt Annamária, közgazdász, az MTA doktora, az IKU Innovációs Kutató Központ alapító igazgatója, valamint Bojár Gábor, a Graphisoft CAD és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója, Gábor Dénes díjas kutató-üzletember volt.

Az előadásokat követő kerekasztal meghívott résztvevői Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a Szegedi Egyetem rektora, Lovász László, az MTA elnöke, és Pálinkás József volt MTA-elnök, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap elnöke voltak.

A nagyszámú közönséget, százötven körüli hallgatót vonzó rendezvényen Chikán Attila a magyar innováció és versenyképesség állami szintű irányító-támogató rendszerének felépítéséről beszélt, ismertette súlyosan romló helyzetünket az országok versenyképességi értékelése területén. Hiányolt egy összehangolt, az állam és a vállalkozások együttműködésén alapuló nemzeti versenyképességi tanácsot, a versenyképességet értékelő és támogató szervezetet, a terület hatékony támogatását. Bemutatta, hogy a World Economic Forum 120 mutató alapján összeállított rangsorából kiderül, hogy Magyarországnak az intézményi környezet tekintetében van a legnagyobb lemaradása: a 140-es listán a 101-ik helyet érte el, de az üzleti környezet 96-ik helyezése, valamint az egészségügy és az alapoktatás 78-ik helyezése sem nagy dicsőség. Előadását avval fejezte be: „A magyar versenyképesség helyzete szomorú, ne tessenek elhinni, hogy a gazdaság hasít, politikamentesen is látszanak a komoly problémák”.

Inzelt Annamária részletes képet mutatott be az innováció társadalmi hétteréről, és arról, hogy a Magyarországra jellemző helyzetben az innovatív megoldások nagy többségét nagyvállalatok hozzák létre. A kisvállalatok jobb innovációs teljesítményt mutatnának, ha ebben több segítséget kapnának, de az innováció akkor virágzik, ha a vállalati szféra éhes erre, és az állami szabályozási rendszer élénkíti ezt az igényt.

Bojár Gábor előadása egy izgalmas informatika-történeti előadás után a most folyó, harmadik informatikai forradalmat mutatta be, és veszélyként az ebből való kimaradás lehetőségét vetette fel. Az állam szerepét ebben az innovatív folyamatban nagyon erősen megkérdőjelezte, hangsúlyozta, hogy az állam ne támogassa pénzzel az innovációt, mert így csak pályázni tanítja meg a cégeket, nem innoválni, ne lépjen fel versenyzőként vagy megrendelőként, és ne mutasson fejlesztési irányokat, hiszen azokat a vállalkozásoknak kell felismernie. Helyette viszont alkosson stabil jogi környezetet és támogassa a kutatást és az oktatást.

A kerekasztal résztvevői ezekre a témákra élénken reagáltak – Pálinkás József és Lovász László véleménye szerint Magyarországon, egy ilyen kicsi, a globális trendeknek fokozottan kitett gazdaságban, az államnak igenis van szerepe az innovációban. Ugyanakkor Lovász László hangsúlyozta, hogy ideális esetben az államnak valóban az alapkutatásban, a piacnak az innovációban van kiemelt feladata. Egyetértettek abban, hogy a versenyképesség érdekében az állam részéről a kutatás és az oktatás támogatása a legfontosabb terület. Több érdekes témát vetett fel Szabó Gábor hozzászólása is, aki Chikán Attilához kapcsolódva főként a szabályozók stabilitását hiányolta. A képlékeny jogszabályi háttér súlyosan zavarja az innovációt, és ahogy a gazdasági vezetőket idézte „mindegy, hogy milyen a jogi környezet, akár ha rossz is, csak most már maradjon így”. A Stádium 28 Kör és a Gábor Dénes Díjasok Klubja közös fóruma a hallgatók néhány kérdésével zárult, amelyekre sajnos már csak kevés idő jutott. A résztvevőknek és a szervezőknek az a közös reménye, hogy az ilyen viszonylag politikamentes, de erőteljes hangú szakmai fórumok előbbre vihetik a hazai innovációt és versenyképesebbé tehetik az országot.

A beszámolót készítette Sarkadi Balázs klubtag.

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak