Díj

Magyar informatika a nagyvilágban

Makadám Mérnöki Klub, 2010. március 18.

Az est célja az volt, hogy bemutassuk a klub tagjainak a magyar informatika külföldön is elért sikereit. A magyar informatika nemzetközi kapcsolatait áttekintő bevezető előadás után négy olyan kisvállalkozás bemutatkozására került sor, melyek az elmúlt hónapokban jelentős visszhangot kiváltó nemzetközi sikereket értek el. A klubestet záró panelbeszélgetésben az előadók a siker titkait firtató kérdésekre adták meg válaszaikat.

Meghívott előadók:

  • Dr. Dömölki Bálint (NHIT, szakértő): „Magyar informatika a nagyvilágban - áttekintés”
  • Halácsy Péter (Prezi Kft, alapító): „Prezi.com - a szerethető szoftver”
  • Jászberényi Márk (Colorfront Kft., ügyvezető): „Filmek digitális fényelése Lustre szoftverrel”
  • Vahl Tamás (Nav N Go Kft, ügyvezető igazgató): „Navigáció felsőfokon”
  • Fehér Gyula, (Ustream.TV. Inc., CTO és alapító): „Élő videoközvetítés - mindenkinek”
  • Reszler Ákos, (Nuance-Recognita Rt, vezérigazgató): „Panelvita a nemzetközi siker titkairól”

ELŐADÁSOK

Dömölki Bálint a bevezetőjében elmondta, hogy az est hátralévő részéven magyar fejlesztésű informatikai termékek kerültek bemutatásra, melyek kiemelkedően nagy sikert értek el nemzetközi szinten is.

  • Recognita: nagy múlttal rendelkező termék, világméretű forgalmazó hálózattal.
  • Prezi: két hete kapta meg a Seal of Exellence díjat.
  • Colorfront: elnyerte az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) Tudományos és Technikai Oscar elismerését.
  • Nav N Go: 2009-ben megkapta az AWARD OF EXELLENCE elismerést.

gd_0317.ppt

Halácsy Péter

A Prezi egy olyan prezentációs eszköz, amelynek célja a jelenlegi „diavetítés elvére épülő” alkalmazások kiváltása. Az alkalmazás kulcsművelete a Zoom- olás. Minden bemutatandó kép egy nagy vászon része, mely jól szerkeszthető. A termék nem tartalmaz különleges műszaki megoldást, melynek légyege a design és a felhasználói igények kielégítése. Az előadó elmondta, hogy a prezi számára a Szilícium völgy volt az első célterület, mert csak onnan lehet meghódítani a világpiacot. Kifejtette, hogy a magyar fejlesztőknek nincsen sem olyan előnyük, sem olyan hátrányuk, ami nagyságrendekkel megváltoztatja egy külföldi céghez képest az esélyeiket, viszont kommunikáció, és management területen van hova fejlődnünk. http://prezi.com/a2pnn7nyxz7e/

Jászberényi Márk

Az eljárást a filmkészítés utómunkálatai során lehet alkalmazni. A hagyományos eljárással mechanikailag szét kellett vágni a filmszalagot, és kémiai úton érték el a színhatásokat, a kifejlesztett alkalmazás digitálisan megvalósítható ez a folyamat. A digitális eljárással kiváltható a több napos merev művelet, így folyamatosan ellenőrizni lehet a fényezés eredményét.
colorfront_gdk_pres_2010_marc.pdf

Vahl Tamás

Az előadó elmondta, hogy az elsődleges céljuk, egy Közép- Kelet Európai navigációs rendszer kifejlesztése volt. A fejlesztői csapat játékszoftver fejlesztőkből verbuválódott. Jelenleg a legnagyobb vállalat a világon, 2 millió licenszet adnak el évente. Céljuk egy community létrehozása. nng_company_presentation_2009.ppt

Fehér Gyula

Az amerikai cég 2007 januárban alakult, magyar fejlesztőkkel. Egy olyan rendszert alkottak, amely bármilyen eszközről bármilyen eszközre képes jelet továbbítani. Világviszonylatban a TOP 500, az USA-ban a TOP 300 weboldalban benne van a látogatottság szempontjából; ez csúcsidőben 70e-250e nézőt jelent. Célok: a vezető pozíció megerősítése, ázsiai terjeszkedés, nyereségesség, nemzetközi tőzsdére vinni a céget.

gd-prezo-ustream.pdf

A jegyzetet készítette: Ács Tünde Fatima klubtitkár

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak