Kedves Gábor Dénes-díjas Klubtársak!

Pár napja leköszönő elnökünk Dr. Darvas Ferenc leveléből már értesültek, hogy 2023. október 5-én a Gábor Dénes-díjasok közül tizennégyen, – akik korábban is a GDD Klub aktív tagjai voltak –, úgy döntöttek, hogy megerősítik a klub informális létét és egyesületi formába szerveződnek.

Dr. Darvas Ferenc hosszú ideig szolgálta a klubot elnökként, munkáját és anyagi hozzájárulását ezúton is köszönjük!

Az egyesület a „Gábor Dénes-díjasok Klubja Egyesület” (röviden: GDKE) nevet viseli. Az egyesület elnökeként – az Elnökség nevében is – szeretném üdvözölni, köszönteni Önöket! A klub célja, korábban is az volt, hogy elősegítse – elsősorban – a Gábor Dénes-díjjal kitüntetett szakemberek közösségi életét. Támogassa a tagokat abban, hogy válaszokat fogalmazzanak meg a hazai társadalom, a világ műszaki és társadalmi kihívásaira, hozzájáruljon az innováció és az oktatás fejlesztéséhez, tapasztalataival és anyagi eszközeivel segítse a fiatalokat, a jövő nemzedékét. Az egyesület megalakulása nem jelent radikális változást a klub életében, hanem inkább egy szervezeti formalizlást, amely lehetővé teszi, hogy még hatékonyabban támogathassuk a közösséget.

A megalakult egyesület céljai továbbra is követik a klub hagyományait, céljait és elkötelezettek azok megőrzése mellett, hogy hozzájáruljanak a közösség fejlődéséhez és erősítéséhez. Világunk folyamatosan jelentős változások előtt áll; az európai innováció – az amerikai, kínai mellett – lemaradóban van. A most átalakuló szervezetünk kezében azonban, olyan informális hálózati szinergia rejlik, amelyet ezen folyamatok ellensúlyozására, a magyar tudományos-, innovációs élet javítására ki kell tudnunk használni.

Célunk, hogy az új formában egy – a korábbinál hatékonyabban működő – az innovációt, oktatást támogató, szervező egyesületté váljunk. Ennek elősegítésére jövő évben új tematikus programokat tervezünk, amelyekben minden érintett tag részvételére tisztelettel számítunk. A kitűzött céljaink elérése érdekében szeretnénk szoros együttműködést kialakítani a magyar egyetemekkel, tudományos-, oktatási és innovációs műhelyekkel, hivatalos szervekkel és az ipari-, gazdasági szereplőkkel is. Továbbá, a díjat kiadó Novofer Alapítvánnyal megerősítjük az eddig is fennálló jó kapcsolatot, annak érdekében, hogy még hatékonyabban támogathassuk a tehetséges fiatalokat és elősegíthessük az innováció és az oktatás fejlesztését.

Minden tag ötleteit, új kezdeményezésekre irányuló gondolatait szívesen várjuk és ha lehetőségeink engedik akkor meg is valósítjuk őket. Bízunk benne, hogy az új egyesület keretében egy aktív és jól működő közösséget tudunk létrehozni! Az egyesület bejegyzése folyamatban van, amint a jogi eljárás befejeződött minden érintettet értesítünk, de addig is tisztelettel szeretnénk kérni a díjazottakat, hogy majd hivatalosan is csatlakozzon hozzánk és támogasson bennünket a fenti célok elérésében.

2023. október 11. Elnökség nevében, baráti üdvözlettel:

Dr. Szigeti Krisztián elnök Gábor Dénes-díjasok Klubja Egyesület