Díj

Bojár Gábor a Graphisoft Park mellett valósítja meg az informatikai elitképzést

Örömmel értesítem Önöket, hogy Bojár Gábor és Demszky Gábor 2008. szeptember 15-én aláírta a volt Óbudai Gázgyár területén épülő információtechnológiai magánegyetem (Aquincum Institute of Technology) létrejöttéhez szükséges szerződéseket. Bővebb információhoz az alábbi linkekre kattintva juthatnak, illetve mellékeltem egy dokumentum fájlt Budapest, Óbuda és a Graphisoft Park közös sajtótájékoztatójáról.

http://nol.hu/cikk/490238/

http://hvg.hu/Tudomany/20080909_aquincum_institute_of_technology_maganegy.aspx

Üdvözlettel,

Rácz Tünde Fatima

Sajtóközlemény

Budapest, Óbuda és a Graphisoft Park közös sajtótájékoztatójáról

Szeptember 15-én írja alá Demszky Gábor főpolgármester és Bojár Gábor a Graphisoft Park SE igazgatótanácsának elnöke azt a szerződést, amelynek alapján egy új magánegyetem épül a volt Óbudai Gázgyár területén, a 10 éve alapított Graphisoft Park szomszédságában, mely Budapest egyik meghatározó információtechnológiai és biotechnológiai kutató-fejlesztő központjává vált. Az alapító Graphisoft R&D Zrt. mellett itt működik a Microsoft, az SAP, az Apple, a Servier, és számos más világcég magyarországi képviselete, illetve kutató-fejlesztő központja. Az esemény egyben alapkőletétel, amelyen részt vesz a fejlesztést kezdettől támogató Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is.

Bojár Gábor, a Graphisoft Park megalapítása óta tervezi, hogy a terület egy olyan felsőoktatási intézménnyel bővüljön, amely a Park küldetését teljessé teszi. A magánegyetem létrehozásában társa lesz Rubik Ernő is, a világon talán legismertebb magyar, akinek kockája a magyar származású Nobel díjasok hosszú sora mellett legjobban példázza az új intézményt is meghatározó kreativitást, innovatív szellemet, és a kutatás-fejlesztés iránt elkötelezett magyar hagyományokat. E szellemiség méltó elismerése, hogy az Európai Unió Budapestet választotta az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyéül, mely éppen ezen a napon tartja igazgatótanácsának alakuló ülését.

A tervezett felsőoktatási intézmény – ideiglenes nevén Aquincum Institute of Technology (AIT), azaz Aquincumi Technológiai Intézet - kutatásorientált oktatási szerkezetben, világviszonylatban versenyképes, a legújabb tudományos eredményeken alapuló, de ugyanakkor piacorientált tudás átadását célozza az információtechnológia, a bioinformatika, valamint az ezekhez a szakágakhoz kapcsolódó üzleti és vezetői ismeretek területein.

Az intézmény szervesen illeszkedik a Graphisoft Parkba, integrálódik az itt működő cégek K+F tevékenységébe, s ezáltal sikeresen ülteti át a gyakorlatba a Podmaniczky-terv részeként megfogalmazott célokat, amely az innovatív ágazatok kulcsszereplőinek (magánbefektetők, kutatási-oktatási intézmények és városfejlesztők) partnerségén alapulva a legmodernebb szaktudásokat, technológiákat és alkalmazásokat a városi környezet szerves részévé teszi.

Az AIT létrehozását tanácsadó testületének tagjaként segítik:

Babai László akadémikus, egyetemi tanár - University of Chicago, USA

Barabási Albert-László egyetemi tanár – Harvard University és Northeastern University, USA, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

Csermely Péter egyetemi tanár - Semmelweis Egyetem

Falus András akadémikus, egyetemi tanár - Semmelweis Egyetem

Kroó Norbert akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az EU

Kutatási Tanácsának tagja

Lovász László akadémikus, egyetemi tanár - Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke

Rubik Ernő címzetes egyetemi tanár, feltaláló

Simonyi, Charles a Microsoft korábbi vezető munkatársa, az Intentional Software Inc. alapítója, űrtúrista, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak