Díj

A klub állásfoglalása a szegedi lézerközpont (ELI - Extreme Light Infrastructure) mellett

Gábor Dénes Díjasok a szegedi szuperlézer mellett

A legkiválóbb kutatókat, fejlesztőket elismerő Gábor Dénes Díj kitüntetettjei úgy vélik, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a szegedi szuperlézer megépítésében rejlő történelmi lehetőséget elszalassza.

Sajtóközlemény

Az utóbbi években egyre világosabbá vált, ahhoz, hogy az EU a nemzetközi tudományos versenyben a világ élvonalába állhasson, szükség van olyan tudományos nagyberendezésekre, amelyek finanszírozása meghaladja a nemzeti kereteket. Egy ilyen tudományos nagyberuházás az Extreme Light Infrastructure (ELI). A tervek szerint három helyszínen, Szegeden, Prágában és Bukarestben megvalósuló projekt az első tudományos nagyberendezés, amelyet új tagállamban építenek.

A Szegeden megépülő lézercentrum - ugyanúgy mint az ELI konzorcium két további létesítménye - egy világszerte teljesen egyedülálló infrastruktúra lesz, a megvalósítandó fényforrások némely paraméterei nagyságrendekkel múlják majd felül a jelenleg ezen a tudományterületen használt bármely más lézerrendszerét. A tervek ismeretében nem kétséges, hogy az ELI Magyarországot hosszú időre a lézerkutatás, és az erre épülő számos orvosi, biológiai, anyagtudományi és egyéb interdiszciplináris alkalmazási terület világközpontjává tehetik.

Figyelembe véve, hogy a lézerfizika terén az elmúlt évtizedekben számos kiemelkedő magyar eredmény született, és hogy a magyarországi szakmai közösség nemzetközileg elismert, a projekt Magyarországra kerülése páratlan lehetőséget jelent a magyar természettudományos és műszaki kutatásnak ezen a területen a világszínvonalhoz való felzárkózására, sőt minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy annak meghaladására is.

Nem túlzás az ELI-től olyan tudományos áttörést várni, ami Magyarországot egy új iparág bölcsőjévé teheti. A Gábor Dénes Díj kitüntetettjei ezért felhívják a döntéshozókat, hogy ilyen lehetőség még Magyarországnál jóval nagyobb európai uniós tagországok számára is csak ritkán adódik. Ha Magyarország a projekt megvalósításától eláll, akkor a nemzetközi tudományos életben való tekintélyvesztés mellett azzal is számolnia kell, hogy a következő évtizedekben nem lesz lehetősége európai tudományos nagyberuházásának otthont adnia. Ezzel hazánk nem csupán Európa nyugati feléhez, de még a környező országokhoz képes is negatív irányban tűnne ki.

http://nol.hu/tud-tech/gabor_denek_dijasok_a_szegedi_szuperlezer_mellett

Sajtóvisszhang a cikkel kapcsolatban

ELI: felhívás a döntéshozókhoz
http://www.vg.hu/gazdasag/innovacio/eli-felhivas-a-donteshozokhoz-336440

Kitüntetett kutatók a lézerközpont mellett
http://www.vg.hu/gazdasag/innovacio/eli-felhivas-a-donteshozokhoz-336440

A gondolkodó Magyarország akarja a szuperlézert! És a kormányzat?
http://www.red-help.net/A-gondolkodo-Magyarorszag-akarja-a-szuperlezert-Es-a-kormanyza

A felhívás további megjelenése

A Gábor Dénes Díjasok Klubjának felhívása
(PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA honlapján)
http://www.pbkik.hu/index.php?id=16421

Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak